Költségvetés

2022.12.18. 16:31

Legalább másfél milliárdos többletkiadással számol a mosonmagyaróvári önkormányzat

Több mint másfél milliárdos többletkiadással számol a mosonmagyaróvári önkormányzat jövőre. A 2023-as költségvetési koncepcióról tárgyalt csütörtöki ülésén a képviselő-testület.

kisalfold.hu

A napirendek között a jövő évi költségvetés is témája volt az idei utolsó testületi ülésnek. Árvay István mosonmagyar- óvári polgármester e témánál külön kiemelte: a koncepció nem tud teljes körű lenni, mert a bevételeket egyelőre nem látják pontosan. 

Az már bizonyos, hogy a várható nyolcmillió forintos plusz állami támogatás nem fedezi majd a megnövekedett kiadásokat. Ami többlet lesz még a városi kasszában, az a megemelt építményadóból adódik, ugyanakkor az iparűzési adó mértéke is bizonytalan, ezért is terveztek óvatosan. A helyi adóbevételek terén 325 millió forint többletforrással kalkulálnak a jövő évre. 

Az elöljáró arról is beszélt, hogy a személyi juttatások elemeit szeretné megtartani, ahogy a béremelést is. A helyi döntésen alapuló bérfejlesztés és járulékos vonzatai 354 millió forint többletkiadást jelentenek a büdzsében. 

A rezsiköltségek drasztikus emelkedésével számolnak, ez akár 604 milliós pluszt is jelenthet 2023-ra, ebben nincs benne a közvilágítás, melynek többletköltsége a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. kiadásai között szerepel. Hozzátette: mozgásteret három területen lát, az állami támogatásoknál, ha a béremelésektől visszalépnek vagy a fejlesztéseket ritkítják. Ugyanakkor hitelfelvételt nem szeretne. A szolidaritási elvonás 274 millió forinttal nő. 

– A jó világnak vége. A város a tartalékainak köszönhetően túléli a 2023-as évet, saját magunkra hagyatkozhatunk – vette át a szót Szabó Miklós képviselő, aki szerint az önkormányzati cégek mínuszos tervezése mögött is felelőssége van a városnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában