Pályázat – külterületi útszakaszok, vadhálók, áramellátás a fejlődésért

2022.01.18. 10:19

Zártkertek a fókuszban

Ötmilliárdos keretösszeggel jelent meg tavaly az Agrárminisztérium zártkerti programja. Az önkormányzatok, konzorciumok 25 millió forintot nyerhettek vissza nem térítendő támogatásként.

Mészely Réka–Ollári Gergely

Laki György, Kajárpéc polgármestere az érintett Rátki-völgyben lévő borospincék mellett. Itt épül az új út, ami segít a pincék megközelítésében. Fotó: Csapó Balázs

Megyénk nyolc települése sikeresen vett részt a tenderen, amit főként zártkertként nyilvántartott ingatlanokon növényfajták fenntartására, támogató infrastruktúra fejlesztésére költenek. A támogatottak között van Écs, Kajárpéc, Mosonszentmiklós, Mórichida, Rábaszentmiklós, Románd, Tét és Töltéstava is. A pályázati forrást elsősorban zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló útfejlesztésekre, a csatornahálózat fejlesztései- re, vízvételi hely kialakítására, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésre fordítják megyénk települései. A támogatottak között van Écs, Kajárpéc, Mosonszentmiklós, Mórichida, Rábaszentmiklós, Románd, Tét és Töltéstava is.

 

Szép jövő előtt a borospincék

 

Kajárpéc többször vett már részt a pályázaton, korábban vadkerítést állítottak fel, és gyümölcsöst is kialakítottak a községben. Utóbbiban alma-, körte-, barack-, cseresznye- és meggyfák kaptak helyet. A most elnyert pályázatban a Rátki-völgyben lévő borospincék érintettek.

 

– A dombos területen tizenkét borospince található egymás mellett. A sort nehéz volt megközelíteni, egy-egy kiadós eső teljesen ellehetetlenítette az odajutást. Most betonos út épül majd a faluból. Emellett az elnyert forrást

 

villamos­energia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésre is költjük. Ezzel a sikeres pályázattal lehetőség van arra, hogy a kis borospin­cék fejlődjenek – fogalmazott Laki György polgármester.

 

Hozzátette: – Községünknek számos szőlőhegyi területe van, így a borospincéink továbbélhetnek, nem lesznek az enyészeté. Gazdag programokkal és a turizmus lehetőségével is élhetünk a jövőben ezen a területen.

Útfelújítás az első lépés

 

Écs önkormányzata sem először indult az Agrárminisztérium pályázatán. Korábban sikerült egy utat felújítani, ami a zártkertek megközelítését szolgálja. A most elnyert mintegy húszmillió forintból ismét egy út újul meg, és egy vadháló készül is készül.

 

– A falusi temető után van egy zártkert részünk, ahol elsősorban szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Itt mart aszfaltos útburkolaton lehetett eljutni a kertekig, amit az idő kikezdett. Most a tender segítségével mintegy 225 méteren új aszfaltos útszakasz épül, ami segít majd a megközelítésben. Emellett vadháló is kerül majd a kertek mellé – fogalmazott lapunknak dr. Szabó Norbert, Écs polgár­mestere.

 

Hozzátette: – A zártkerteket mindenképp fejleszteni kell. Eltökélt célunk volt a terület fejlesztése, ez az új út volt az első lépés.

 

Újraéled Csepete-szőlő

 

Többször is felmerült már a villamosítás ötlete a Mosonszentmiklóshoz tartozó Csepete-szőlőn, de ezt eddig az önkormányzat önerőből nem tudta finanszírozni.

 

– Az elnyert összegből 4,5 millió forintot az út murvázására fordítunk, a 19 milliót pedig villanyhálózat kiépítésére. Azonban ez csak a mintegy 30 hektáros terület egy részén valósulhat meg, ahol lefektetik a közel 500 méteres földkábelt, ám a kerttulajdonosok összefogva akár tovább is bővíthetik a hálózatot – hangsúlyozta Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere.

 

Az elöljáró szerint a területen száz ingatlan van, ennek közel ötödén állnak házak. Rajtuk kívül azok számára is fontos az áram, akik öntözni szeretnének.

 

– Sok volt az elhanyagolt terület, de ez a tendencia most megfordulni látszik – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában