A vadak falták fel a termést

2021.11.24. 18:51

Mosonszentmiklóson több gazda teljes kukoricatermése odalett az idén

A környékbeli őzek, szarvasok a lakóházak közvetlen közelsége ellenére olyan pusztítást végeztek, hogy egy kilogrammot sem sikerült betakarítani.

Hécz Attila

20211116 Mosonszolnok Vadak a kukoricásban Képen: Mészáros István Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

– Már tavaly is voltak jelek arra, hogy a vadak rájárnak a helybeliek kukoricájára – mondta Mészáros István, a Mosonszentmiklósi Agrár Kft. alkalmazottja. – Mivel akkor még nem volt jelentős a kár, nem foglalkoztunk különösebben vele. Idén azonban nyolc különböző, nagyjából háromszáz négyszögöles parcellán, összesen félhektárnyi területen teljesen megsemmisült a termés.

Az agrárszakember közölte, hogy a földterületeket bérlő gazdák kárát úgy próbálják enyhíteni, hogy a betakarítást feleslegessé tevő kombájnozás helyett csupán a szártépőzést számítják fel.

Nincs mód jogorvoslatra

– A kukoricásokban összesen egy kilogramm kukoricát szüretelhettünk idén – jegyezte meg Mészáros István. – A bajunkkal természetesen felkerestük a helyi Rábcamenti Vadásztársaságot, akik közölték, hogy a szóban forgó földek belterületnek számítanak, azaz nem tartoznak a vadásztársaság fennhatósága alá. A földterületeken biztosítás nincs, így a károk enyhítésére nincs mód. Amit tehetünk, hogy jövőre gabonát vetünk ezekbe a földekbe.

Az egyik mosonszentmiklósi lakos elmondta, hogy egy őszi este éppen horgászatból ment haza, amikor nyolc-tíz, a termést pusztító szarvast fedezett fel a háza melletti kukoricásban. Elmondása szerint sok helyen a szőlőt is megdézsmálják a vadak.

Tehetetlen a vadásztársaság

– Mosonszentmiklósnak ezek a Csepetéhez tartozó földjei valóban belterületnek, azaz zártkertnek minősülnek – erősítette meg Tóth Ferenc, a Rábcamenti Vadásztársaság fővadásza. – Ez azt jelenti, hogy ebben a térségben tilos a vadászat. Az itt található termőföldek teljes körülkerítése, a vadállomány elől való lezárása nyilván költséges dolog. Megfelelő elkerítés híján azonban a vadkárok elkerülhetetlenek és nem megtéríthetők. A gazdáknak egyébként szívesen bocsátunk rendelkezésükre vadriasztó szereket, de egyebet sajnos mi sem tehetünk.

A vadak nem riadnak vissza attól sem, hogy a lakóházak közvetlen közelében portyázzanak.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Időben kell jelezni a problémát

– Győr-Moson-Sopron megye más termőterületeiről egyelőre nem kaptunk jelzést hasonló vadkárokról – nyilatkozta Németh Gergely szanyi polgármester, a helyi Dózsa Vadásztársaság vezetője. – Az ilyen típusú vadkároknál – amennyiben az belterületen történik – elsőként a település jegyzőjét kell értesíteni. Neki kell jeleznie a helyi vadásztársaság felé a problémát. A károk felmérése, illetve a terület veszélyeztetettsége mértékében ezután rendelhető el a vadriasztás vagy egyéb szükséges intézkedés.

A vadászok és gazdák teendőit törvény írja elő

Magyarországon a nem belterületen előforduló mező­gazdasági vadkárok rendezéséről, a vadászok, illetve a gazdák kötelességeiről, felelősségéről vadászati törvény rendelkezik.

– Minden esetben elsőként a megelőzés, nem pedig a kárrendezés a cél – mondta a Kisalföldnek Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron megyei titkára. – A vadászati törvény kimondja, mit kell tenniük a vadászoknak, illetve a földek használóinak a károk megelőzésére. Ugyanígy törvény rendelkezik a kármegállapításról és a kárigény érvényesítéséről. Egyébként a vadkárokat a növénykultúra helyes kiválasztásával már önmagában is jelentősen lehet csökkenteni.

Az őzek, szarvasok tömeges pusztítása elleni hatékony védekezés egyelőre nem nyert megoldást Mosonszentmiklóson. Valamit azonban mindenképpen tenni kell, hogy a vadak ne használják éléskamrának a helybéliek földjeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában