Szja 2020

2021.04.10. 11:55

Online interjú az Szja-bevallásokról győri szerkesztőségünkben – Olvasóink családi kedvezményről és visszaigényelhető adóról is kérdeztek

Az online interjú több mint egy órán át tartott győri szerkesztőségünkben.

Szeghalmi Balázs

Fotó: NAGYGABOR

11.14 – Köszönjük Olvasóinknak a kérdéseket, a NAV győri munkatársainak a válaszokat. Az online interjú befejeződött.

10.02 – Kezdünk

Fotó: Nagy Gábor

Az online interjút elkezdtük, megérkezett győri szerkesztőségünkbe Samuné Veszprémi Irén és dr. Lázár József, a Nyugat-Dunántúli Tájékoztatási Osztály munkatársai. Várjuk Olvasóink kérdéseit: [email protected].

Kérdések és válaszok

- Jól értem-e, hogy a 7. sorba és a 8. sorba be kell írnom a lakáskiadásból származó bevételt, de a 12. sorba nem?

- A 20SZJA bevallás A lap 7-8. sorában kell szerepeltetni a lakás bérbeadásából származó bevételt, jövedelmet és annak adóját. A 12. sorban ezen jövedelmet nem kell feltüntetni.

- Miután így kitöltöm a bevallást, a végén kijön, hogy befizetendő adóm van, pár forintnyi eltéréssel pont annyi, amennyit csekken befizettem. A kérdésem az lenne, a befizetett összeget a bevallásban fel kell tüntetnem, vagy az a jó, ha pont az az összeg jön ki befizetendőnek (némi kerekítési eltéréssel), mint amennyit csekken befizettem, így hagynom kell befizetendő összegnek?

- A ténylegesen befizetett adóelőleget, adót a bevallás C lapjának 74. sorában kell beírni, míg a tíz százalékos költséghányad alkalmazásával megállapított egyes negyedéveket terhelő adókötelezettségek összegei ugyanezen lap 70-73. soraiban szerepelnek (függetlenül attól, hogy azokat ténylegesen megfizette-e).

Eladott ingatlan, családi kedvezmény

- Be kell-e vallani a 2020-ban eladott ingatlanból származó jövedelmet, ha azt körülbelül 10 éve szereztem?

- Ha az ingatlant öt évnél régebben (2015-ban vagy azt megelőzően) szerezte, akkor adóköteles jövedelme nem keletkezik, az eladást a bevallásban sem kell feltüntetni.

- Az Önök által készített bevallási tervezett nem tartalmazza a családi kedvezményt. Mi a teendőnk, hogy ezt a kedvezményt igénybe tudjuk venni?

- A tervezet a kifizetők, a munkáltatók adatszolgáltatása alapján készült, csak azokat az adatokat tartalmazza, amelyről a munkáltató adatot szolgáltatott. Ebben az esetben a bevallási tervezetet az elektronikus felületen (a NAV honlapján elérhető e-Szja felületen) Önnek kell módosítani és a családi kedvezményt érvényesíteni. Ha Ön ügyfélkapuval nem rendelkezik, akkor a papíralapon megküldött tervezet felhasználásával adóbevallást kell benyújtani, amelyben a családi kedvezményt figyelembe veszi.

Fontosak a határidők

- Elfogadtam a bevallási tervezetet és utólag jöttem rá, hogy kimaradt az önálló tevékenységből származó jövedelmem. Hogyan tudom ezt korrigálni?

- Ha a tervezet elfogadta, az bevallássá vált, utólag a bevallás önellenőrzésével tudja a kimaradt jövedelmet bevallani.

- A NAV készítette tervezetet meddig tudom elfogadni, kiegészíteni, javítani?

- Ha Ön nem egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, vagy áfafizetésére kötelezett magánszemély, s egyetért az adóbevallási tervezettel, akkor nincs teendője, az 2021. május 20-val érvényes bevallássá válik. A tervezetét 2021. május 20-ig van lehetősége kiegészíteni, módosítani vagy elfogadni. Ezt követően önellenőrzéssel tudja módosítani a bevallását.

Az egyéni vállalkozóknak (kivéve, ha egész évben szüneteltette vállalkozását vagy a vállalkozói tevékenység folytatásának teljes időszakában katás volt), mezőgazdasági őstermelőknek és áfafizetésére kötelezett magánszemélyeknek minden esetben szerkesztenie és kiegészítenie kell a tervezetet ahhoz, hogy bevallássá váljon.

Osztrák jövedelemről

- Hol kaphatok szakmai segítséget az adóbevallás-tervezet módosításához, korrekciójához?

- Telefonon a NAV általános tájékoztató rendszerében kérhet segítséget, amely 1819-es telefonszámon ingyenesen hívható. A NAV honlapján a kapcsolat menüpontban az e-mail küldés gombra kattintva is el tudja küldeni kérdését. Természetesen hagyományos postai úton is feladhatja levelét, vagy igénybe veheti az e-papír szolgáltatást is, ha van ügyfélkapuja.

- Ausztriában dolgozom munkavállalóként. Be kell vallanom az osztrák béremet a magyar adóbevallásban?

- Ha Magyarországon nem keletkezik adóköteles jövedelme, akkor nem kell bevallást beadnia. Ha Magyarországon is keletkezett adóköteles jövedelme (pl. bérbeadás), akkor az osztrák bérjövedelmét a bevallás 57. sorában kell tájékoztató adatként feltüntetnie.

Visszaigényelhető adó kiutalása

- A bevallásban visszaigényelhető adó szerepel, mennyi időn belül történik a kiutalása?

- A visszajáró adót az adóhatóság az Szja-bevallás/bevallási tervezet kiegészítő nyilatkozat beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki a megadott bankszámla-számra vagy utalási címre postai úton. Ugyanakkor ha van nyilvántartott adótartozása vagy köztartozása, akkor az azzal csökkentett összeget utaljuk ki.

Tőzsdei nyereség, osztalék

- A Budapesti Értéktőzsdén értékesítettem részvényeket, amelyből nyereségem származott. A személyi jövedelem adó mellett kell-e szociális hozzájárulási adót fizetnem?

- A kérdésében foglalt jövedelem után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie.

- A BÉT-en jegyzett részvény után kaptam osztalékot. Kell-e szociális hozzájárulási adót fizetnem?

- Ezt az osztalékot nem terheli szociális hozzájárulási adó.

Előzetes

Az idei Szja-bevallások kapcsán tehetik fel Olvasóink felvetéseiket, észrevételeiket. Mint ismert, az Szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető a weben keresztül. A tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani és beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével – május 20-ai hatállyal automatikusan bevallássá válik.

A Kisalföld Olvasóinak kérdéseire dr. Lázár József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Tájékoztatási Osztályának vezetője válaszol győri szerkesztőségünkben. Észrevételeiket, kérdéseiket a [email protected] e-mail címre küldjék. Kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Szja 2020.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában