400 kilovolt

2021.04.29. 17:10

Átadták a Duna felett átívelő, két országot összekötő távvezetéket Günyűn – Fotók

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel átadták a Duna felett átívelő, két országot összekötő távvezetéket Günyűn.

MTI

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Magyarország és Szlovákia között soha nem volt ilyen jó a kapcsolat, mint most – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen. Kiemelte, hogy a jó szomszédi viszony kifejezést már szó szerint érthetjük a két ország között, mert nem azzal foglalkozunk, ami szétválaszt, hanem azzal, ami összeköt.

Hangsúlyozta, hogy a Gönyű és Bős (Gabcíkovo) közötti, másfél kilométeres, valamint a Sajóivánka és Rimaszombat (Rimavská Sobota) közötti, 23 kilométeres távvezetékekkel két ponton kötötte össze a két ország a távvezetékét, amelyek egyenként 400 kilovoltosak. Hozzátette, hogy ezek a távvezetékek nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa biztonságos energiaellátását javítják, hozzájárulnak a villamosenergia átviteli rendszerű stabilitásának növeléséhez, támogatják a megújuló forrásokból származó villamosenergia észak-déli irányú áramlását, és elősegítik a nemzetközi villamosenergia-piac fejlődését. Elmondta, hogy magyar oldalon a beruházás összege elérte a 13 milliárd forintot, tíz évnyi előkészítés után avathatták fel.

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a bővülő nemzetközi összeköttetések legforgalmasabb észak-kelet-déli áramlási útvonalán biztosítják az egységes európai villamosenergia-rendszer egyensúlyát, emellett garantálja az észak-kelet-magyarországi térség hosszútávú ellátásbiztonságát is – mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter köszönetét fejezte ki a magyar és a szlovák kivitelezőknek, a Mavir Zrt.-nek és a SEPS a.s.-nak, hogy a koronavírus-járvány ellenére is időben be tudták fejezni a kivitelezést, egyben jelezte, hogy Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra, a magyar emberek és a vállaltok az energiaellátás terén is biztonságban érezhetik magukat.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy ma utak, hidak és a két távvezeték is összeköti már a két országot, amelyek azt jelzik, hogy szoros a kapcsolat Magyarország és Szlovákia között. Hozzátette, hogy a távvezetékek Szlovákia számára is biztonságosabb energiaellátást jelentenek.

Korábbi híreink a témában:

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-fenyfestessel-unnepeltek-a-duna-folott-ativelo-tavvezeteket-video-galeria-a-gonyu-melletti-fejlesztesrol-10828342/

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/beuzemelik-a-400-kilovoltos-tavvezeteket-amit-a-duna-felett-huztak-at-gonyunel-10804687/

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/megkezdodott-a-dunat-keresztezo-tavvezetek-athuzasa-a-folyo-felett-gonyunel-10716094/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában