helyi gazdaság

2021.02.17. 21:27

Sikeres válságkezelés a Rábánál – rekord negyedév a tőzsdei bevezetés óta

A RÁBA Nyrt. 38,7 milliárd forint konszolidált, csoport szintű árbevétellel zárta a 2020. üzleti évet.

kisalfold.hu

A menedzsment a tavasszal bevezetett intézkedéseknek köszönhetően sikeresen kezelte a válságot és túlteljesítve a kitűzött célt éves szinten is helyreállította a nyereséges működést, pozitív és stabil készpénztermelés mellett. A második félév 2001 óta, a negyedik negyedév pedig a tőzsdei bevezetés óta nem volt ilyen eredményes üzemi szinten.

A vállalat a nehézségek ellenére folyamatosan a vevők rendelkezésére állt, így ennek és a vevőfókusznak köszönhetően az elsők között érzékelte és realizálta a kereslet javulását. Különösen megfigyelhető volt ez a stratégiai termékcsoportok közül a két legfontosabb szegmensben: az országúti nehéz teherautó kategóriában, ahol a társaság olyan világszintű vevők bizalmát élvezi, mint a Scania és a Volvo csoport, illetve a nagyteljesítményű mezőgazdasági futóművek piacán, ahol a Rába a John Deere és a Claas számára minősül teljes megoldást szállító partnernek.

A menedzsment fejlődésorientált krízisstratégiájának fő elemei a vevők kifogástalan kiszolgálása, az adminisztrációs hatékonyságnövelés és az Ipar 4.0 automatizálási megoldások minél szélesebb körű alkalmazása. Ennek eredménye már a 2020. év második felében érzékelhető volt: a IV. negyedévben kiemelkedő operatív eredményt ért el a Rába, 10,1 százalékos eredményességgel 1,1 milliárd forint üzemi eredmény sikerült realizálni. Ezzel a cégcsoport üzemi szinten nyereséges tudott maradni 2020-ban, és egyben 2001 óta a legjobb II. féléves üzemi eredményt könyvelhette el.

A készpénztermelési hatékonyságot illetően még látványosabbak a válságintézkedések pozitív hatásai: a IV. negyedéves készpénztermelési hatékonyság 9,6 százalékponttal javulva 1,7 milliárd forint EBITDA szintű nyereséget ért el. Ez a teljesítmény a Rába csoport tőzsdére lépése óta elért második legjobb IV. negyedéves eredmény.

2020 I-IV. negyedévében a COVID-19 járvány okozta kihívások ellenére a Rába csoport pénzügyi helyzetét stabil likviditási pozíció jellemezte. A nettó hitelállomány szintje a tárgyidőszak végén 6,4 milliárd forintot ért el, mely az előző év végi szinthez képest 1,5 milliárd forint csökkenést mutat. A részvényesek által támogatott módon – várhatóan még az éves beszámolót elfogadó közgyűlést megelőzően – sor kerülhet a 2020-ban elindított ingatlanértékesítés végrehajtására. A tranzakció, lezárását követően, további eredmény- és készpénz-többletet biztosít a vállalat számára.

„A rendkívüli év ellenére, amit a járványhelyzet mellett a honvédelmi megrendelések elmaradása is sújtott, a menedzsment sikeresen vezette vissza a vállalatot a stabil és nyereséges működési szintre. Az eredményességünk szempontjából kiemelt piacokon számottevő rendelésállomány-növekedést könyvelhettünk el a tavalyi év második felétől, és ez a trend várhatóan az idén is folytatódik. A Rába tőzsdei cégként, élvonalbeli nemzetközi gyártók partnereként megbecsült vállalata a globális járműiparnak, ahol több százezer eurós járművekhez gyártott, high-tech futóműveiről ismert.

A jórészt saját fejlesztésű, komplex szerkezetek minőségi előállítása és minden körülmények közötti pontos szállítása áll vevőközpontú működésünk fókuszában” – hangsúlyozta Pintér István, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában