Helyi gazdaság

2017.09.19. 20:52

Térkép: mekkora a korrupció Európában? Magyarország tényleg rosszul áll?

Egy nemzetközi felmérés eredménye szerint Finnországban a legjobb a helyzet, Oroszországban és Ukrajnában a legrosszabb.

munkatársunktól

A Transparency International rendszeresen közzéteszi a Corruption Perceptions Index (CPI) nevű mutatót, amely nagyjából elmagyarázza, mennyire korrupt az egyes országok közszférája (a magánvállalkozásokkal szembeni korrupció ezt nem befolyásolja).


Az index végső soron az "észleléseken" alapul, nem a korrupció tényleges összegéről, de a korrupció lényege az, hogy többnyire soha nem kerül nyilvánosságra. A Transparency International ezért különböző, a korrupciót elemző intézmények tanulmányait gyűjtötte össze üzletemberek és helyi szakértők adatainak felhasználásával.


A 2016-os eredményekből Jakub Marian cseh blogger készített térképet.


A térképen a 100 lenne a korrupciótól mentes ország, míg a 0 a másik véglet, a legkorruptabb társadalom jellemzője. 

 

Térkép: jakubmarian.com

Térkép: jakubmarian.com


Észrevehető a különbség Európa keleti és nyugati, északi és déli országai között. Talán az egyik meglepőbb eredmény az, hogy Olaszország Bulgária és Görögország után a harmadik legkorruptabb ország a pontszámok alapján az egész Európai Unióban.


Magyarország csak egyetlen ponttal áll jobban az olaszoknál. 


Összehasonlításképpen az Egyesült Államok CPI-je 74, Japáné 72, míg Kínáé, Indiáé és Brazíliáé 40.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában