Helyi gazdaság

2016.11.23. 16:31

Tarsoly Csaba Ghaith Pharaonnal tárgyalt a Quaestor bedőlése előtt

A Külügyminisztérium megerősítette, hogy Tarsoly Csabának ők mutatták be az FBI által körözött szaúd-arábiai befektetőt, akivel egy csepeli fejlesztésről tárgyalt.

munkatársunktól

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancs exkluzív interjút közöl Tarsoly Csabával, a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottjával. Tarsoly letartóztatása óta először szólalt meg nyilvánosan, és kendőzetlenül beszélt a Quaestor bedőlésének körülményeiről.


A magyarnarancs.hu előzetest közölt az interjúból, amelyben Tarsolyt többek közt a Quaestor befektetéseiről is kérdezték. Így került szóba a Csepel-sziget északi csúcsára megálmodott új városrész, a Duna City.


Állítása szerint egyenesen Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma hajtott fel egy befektetőt a Quaestornak, hogy végre beindulhasson a projekt.

2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni. Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. Én kicsit keveselltem a felajánlott összeget, amire azt mondta a szaúdi befektető, hogy ha adok neki öt százalékot, akkor megszervezi a finanszírozást.


A Magyar Narancs szerint pontosan arról a Ghaith Pharaonról van szó, aki megvásárolta az Orbán Viktor miniszterelnök szomszédságában lévő telket, mellé még két kastélyt (Hőgyészen és Seregélyesen), valamint a Postabank-székházat – ez utóbbit egyenesen egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől. A lap szerint ez a Pharaon ugyanaz a Pharaon, akit többek között pénzmosás és terrorizmus támogatásának gyanúja miatt évtizedek óta köröz az FBI. Ezt a Pharaont mutatta be a Külügyminisztérium Tarsoly Csabának, méghozzá a Quaestor bedőlése előtti hetekben.

„Gaith [sic] Pharaon szabályos körülmények között, vízummal és tartózkodási engedéllyel volt Magyarországon, az országba történő belépése ellen egyik schengeni tagállam és az Interpol sem emelt kifogást. A KKM-nek és a Befektetési Ügynökségnek nem volt feladata az ő további ellenőrzése, és nem volt oka arra, hogy elzárkózzon a befektetési lehetőségek kiajánlásától" – írta a 444.hu-nak a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután arról érdeklődtek, milyen kapcsolatban volt a KKM Ghaith Pharaonnal, és mi alapján választották ki, hogy elvigyék a Quaestorral folytatott tárgyalásra.


A KKM válaszában kitér arra is, hogy a minisztérium alatt működő Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) feladata, hogy magyarországi befektetési lehetőségeket ajánljon külföldi befektetőknek, szóval csak ebben a feladatkörben jártak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában