Helyi gazdaság

2016.09.20. 18:56

Több növényi kultúránál is rekordtermés várható

Több növényi kultúra esetében is rekord-, illetve rekordközeli termés várható az idén, a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is - közölte a földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Fazekas Sándor elmondta: kukoricából mintegy 8 millió tonnára számítanak országosan, a termény betakarítása már megkezdődött. Napraforgóból mintegy 1,8 millió tonna teremhet, ennél a növénynél már a termőterület felén végeztek a betakarítási munkával. Felidézte, hogy őszi búzából mintegy 5,1 millió tonna termett. 


A miniszter szerint mindez biztató a GDP és az export alakulása szempontjából is. Kiemelte, hogy a gazdasági növekedés egyik motorja a mezőgazdaság, az első negyedévben 7,2 százalékos, a másodikban pedig 13,4 százalékos volt a bővülés az ágazatban. A mezőgazdaság a GDP második negyedévi 2,6 százalékos növekedéséből 0,4 százalékot tett ki, ez jelentős teljesítmény - mondta. 


Hozzátette: az állatok száma is gyarapodott, az élelmiszeripari termelés és az export is bővült. A mezőgazdaságban dolgozók száma egy év alatt mintegy 20 ezerrel nőtt, a szektorban így 217 ezren dolgoznak teljes munkaidőben. Fazekas Sándor kiemelte, hogy az agráriumban gyorsabban nőtt a foglalkoztatottság, mint a nemzetgazdaság más területein. 


Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium  agrárgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: a szolgáltatások és az ipari teljesítmény növekedése mellett a mezőgazdaság teljesítménye meghatározó volt az idei második negyedéves magyar gazdasági adatokat tekintve. Az export árualapok is nőttek az agráriumban, a 

mezőgazdasági kivitelből származó árbevétel pedig évek óta éves szinten 8 milliárd euró - mintegy 2400 milliárd forint - körül mozog, és az aktívum jórészét biztosítja - fűzte hozzá. 


Emlékeztetett: kedvezően alakultak a nyári betakarítású növények terméseredményei, a kalászosoké és a repcéé is. Megjegyezte, hogy a sok csapadék miatt az étkezési búza aránya csak 40 százalék körül alakult, mindez viszont kedvezett az állattenyésztőknek, mert olcsóbb a takarmány. 


A napraforgót mintegy 630 ezer hektáron kell betakarítani, a munkának valamivel több mint a felével végeztek már, az átlagtermés hektáronként 3 tonna körül van. Amennyiben a még hátra lévő napraforgó területen is hasonló lesz az átlagtermés, akkor történelmi rekordot ér el a napraforgó-termés mennyisége. Így az 

unión belül Magyarország lehet a legnagyobb napraforgó-termelő ország 2016-ban - mondta az államtitkár. 


A kukorica betakarítása éppen megkezdődött, a termést 1 millió 50 ezer hektárról kell betakarítani, a hektáronkénti átlagtermés 7,5 tonna lehet. Ha az időjárás is kedvező lesz, 8 millió tonna 

takarítható be az idén kukoricából.  


Czerván György beszélt arról is, hogy a piaci árak kedvezőtlenül alakulnak, az előző évhez képest nemcsak 

Magyarországon, de az egész világon 10-15 százalékkal csökkent a gabona illetve az olajos növények felvásárlási ára. Magyarországon a megemelkedett hozamok általában nem tudják kompenzálni az alacsonyabb árakat, így az egy hektárra jutó árbevétel néhány százalékkal alacsonyabb lesz mint a múlt évben. Kivétel lehet ez aló a repce, a napraforgó és a kukorica, valamint a cukorrépa is - mondta az államtitkár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában