Húsvét 2024

2024.04.01. 12:05

Vödörből locsolták a lányokat Győrújbaráton - XXL-galéria

Szabad-e locsolni?, kérdezték a legények, mire néhány félénk nem mellett a lányok többsége azt kiáltotta: igen! És máris zúdulhatott a vödör víz, lehetett sikongatni. Aztán persze a fiúk kaptak pirosra festett tojást, meg csokiból készültet, és foszló kalácsot. Húsvéthétfőn Győrújbaráton ismét hagyományos módon locsolták meg egymást a Csobolyó néptáncegyüttes ifjai, akárcsak az együttes kilencvenes évek eleji megalakulása óta minden évben.

Gyurina Zsolt

A víz azért nem volt jéghideg Győrújbaráton, mert a fiúk szerették volna, ha minden lányban csak a kellemes, locsolási emlékek maradnak meg. Fotók: Rákóczy Ádám

Már húsvéthétfőn reggel hétkor ott voltak a lányos házaknál a győrújbaráti Csobolyó néptáncegyüttes ifjai, hogy aztán több részletben meglocsolják a falu szépeit. Majdnem harminc fiú, és bőven harminc feletti lány népviseletbe öltözve ápolta idén is ezt a gyönyörű népszokást. Mindenki nagy izgalommal várta az eseményt, és bizony senki sem úszta meg szárazon.

- A Csobolyó néptáncegyüttes 1991-ben alakult, azóta locsolkodunk a hagyományos módon, tehát vödör vízzel járva a lányos házakat, két nagyobb csoportban - avatott be minket Jocha Balázs, az együttes vezetője. - Az ifjúsági csoport három helyen, a kisebbek két helyen összegyűlve elővették a vedreket, majd egy központi helyen, a táncház udvarán újra öntöttük a vizeket. Általános iskola 5-6. osztályába járó lányok már vállalták a nemes feladatot, hogy kiállnak a fiúk elé, kisebbek még nem, mert azért nekik még ijesztő lehet olykor, ha feléjük zúdul pár hektó víz. Először énekeltünk, majd kihoztuk a lányokat a házból, és a versmondás után megkapták jutalmukat. A nap végül falatozással, jókedvű beszélgetéssel folytatódott.

Hozzátette, hogy a víz azért nem jéghideg, hiszen szerették volna, ha mindenkiben csak a kellemes emlékek maradnak meg. A néphagyomány eredetéről szólva elmondta, hogy a napot régen Vízbevető hétfőnek is hívták, ugyanis falun nem egyszer a lányokat egyszerűen berakták a kút vízében, vagy a vályúban. A népszokás a víz általi megtisztulást jelképezi: ahogy Jézus megtisztított minket bűneinktől halálával és feltámadásával, úgy a meglocsoltak testileg és lelkileg megtisztulva léphetnek tovább az évben.

- A tavaszi szél" dallamára költöttünk saját szöveget, azt énekeltük. Hatkor keltünk, jártuk a lányos házakat, szerintem mindenki élvezte - mesélte el nekünk Göndöcs Máté, aki második alkalommal vett részt ilyen eseményen. - Azért hideg volt a víz, de jó volt - vallotta be az egyik meglocsolt ifjú hölgy, a táncosok Cseperedő csoportjába járó Antónia, aki azért a nap folyamán kölnis köszöntést is kapott. Végezetül álljon itt  egy aranyos locsolóvers az egyik legény, Kende tolmácsolásában: "Pálinkás jó reggelt kívánok e háznak, főként a dolgos szülők jól nevelt lányának. Elmondom én gyorsan jövetelem célját, hadd locsolom meg a falu legszebb lányát. Kívánok hát e háznak mindenből eleget, főképp békességet, egészséget, szeretet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában