Könyvbemutató

2024.03.05. 06:01

Soproni író új műve jelent meg - Evangéliumok más köntösben

A közelmúltban jelent meg dr. Hegyi Ferenc soproni író legújabb, Vendégek a menyegzőn című novellás kötete. A mű az Újszövetséget olyan szemszögből közelíti meg, amely kuriózum, valamint hiánypótló a maga nemében.

Varga Henrietta

Hegyi Ferenc legújabb kötete új szemszögből mutatja be az evangéliumot. Fotó: Máthé Daniella

Az elmúlt kétezer évben, rengeteg tudományos munka, szépirodalmi mű, film foglalkozott Jézussal és tanítványaival, azonban olyan, amely az evangéliumokat novellákon, a mai ember számára is értelmezhető módon mutatja be, az utóbbi évtizedekben nem volt.

- A novella megszületésének ötlete egy véletlennek köszönhető. A soproni Domonkos-templomban ültem és éppen a Kánai menyegzőről szóló evangéliumot hallgattam, ami rendkívüli módon megfogott. Gondolkodásra késztetett és már ekkor összeállt a fejemben a címadó novella, a Vendégek a menyegzőn. Az elkészült szöveget azonnal elküldtem Tóth Sándor, József Attila-díjas író, költő barátomnak, aki azt mondta, hogy ez nagyon jó, ilyen kis novellákból viszont sokkal több kellene. A pozitív visszajelzés elgondolkodtatott, és elkezdtem írói szemmel olvasgatni, értelmezni az evangéliumokat - mesélt a kezdetekről a kötet szerzője.

Hegyi Ferenc legújabb kötete új szemszögből mutatja be az evangéliumot. Fotó: Máthé Daniella

- Rájöttem, hogy izgalmas olvasmány, rengeteg mondanivalója van, az üzenetein túl megfogott a tömörsége, a szöveg megjelenítő ereje és a képzeletnek tág teret adó kifejezés módja. Szép sorban születtek a novellák, apránként összeállt a könyv. Folyamatosan alakítottam, formáltam az egyes szereplők jellemét, egyik novelláról a másikra, mindig más szemszögből bemutatva őket.

Az adott kor történelmi körülményei közé helyezve a szereplőket, felvillantottam a kor vallási hagyományait, szokásait, ábrázolva az újszövetségi történetek helyszíneit, földrajzi, építészeti jellegzetességeit - mondta. - Írásaimban néha Jézus, máskor a tanítványok valamelyike, avagy ismeretlen, netán nevesített bibliai szereplők szemszögéből mutatom be azokat az eseményeket, amelyeknek fő vonásait jól ismerhetjük az Újszövetségből.

Úgy gondolom az evangéliumoknak, ezek által novelláimnak, a mai kor embere számára is releváns az üzenete, húsvét előtt olvasva őket pedig, különösen elgondolkodtató lehet mindenki számára - zárta a beszélgetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában