Hobbi négykerekű matuzsálemekkel

2024.05.18. 12:56

Veteránautók hívtak időutazásra Jánossomorján - XXL-galéria, videó

Sok különlegesség is bemutatkozott az V. Jánossomorjai Veterán és Hobbi Jármű Találkozó keretében Erdős Beton Kft. telephelyén.

Mészely Réka

Több Volkswagen bogárhátút is megcsodálhatnak az érdeklődők szombaton Jánossomorján. Fotók: Kerekes István

Szombaton Jánossomorja felé tartva mintha visszautaztunk volna az időben: Trabant- és Lada-karavánok, oldalkocsis motorok között haladhattunk az Erdős Beton Kft. telephelyéig. Veterán jármű taálkozón jártunk a kisvárosban.

Veterán autók ismét szép számban

Ötödszörre szerveztük meg a veterán- és hobbijármű-találkozót, és nagy öröm, hogy a rendezvény egyre nagyobb sikernek örvend. Magyarország mellett Ausztriából és Szlovákiából is érkeztek versenyzők – számolt be Erdős Márton főszervező, aki elmondta, egyre inkább kinövik a helyszínt, a bővítésen gondolkodnak. Az Erdős család is hódol a veterán járműveknek, több csodával rendelkeznek maguk is. 

Az egybegyűlteket Lőrincz György polgármester köszöntötte, aki ajándékkal is kedveskedett a főszervezőnek. Ezúttal is több kategóriában nevezhettek a veterán járművek szerelmesei. Autó, motor mellett a tehergépjárművek között is keresték a legjobbakat.

Minél eredetibb, annál jobb

– Azt vizsgáljuk, hogy egy-egy autó mennyire eredeti, az alkatrészeitől a festésig, mit cseréltek, újítottak fel rajta, milyen minőségben. Tavaly hetven, előtte való évben is hetven autó volt, de már most látszik, idén többen lesznek – avatott be a rendezvény első pillanataiban Fördős Zoltán zsűritag, aki kezdetek óta visszajár értékelni a járműveket. Az autószerelő végzettségű szakember szerint a több év sikerének köszönhető, hogy nem csak a járművek száma nő, hanem egyre több típus is képviselteti magát.

Jelentős munkaóra a felújításuk

Az esemény egyik különleges darabja, egy 1964-es Wartburg 311/7 Schnelltransporter Petrik Gyula tulajdona. A kópházi épületasztalos, veteránjármű-restaurátor tizenkét éve hódol e szenvedélynek: 

– Tavaly is egy púpos Wartburggal érkeztem a jánossomorjai kiállításra. A mostani járművem egyedi Magyarországon. Nagyon romos állapotban vásároltam egy nagykanizsai gyűjtőtől, sokáig a feleségemnek sem mertem elmondani. Két évig javítgattam, több mint kétezerötszáz órám van benne: a motor és kárpitozás kivételével minden a saját kezem munkája rajta – avatott be Petrik Gyula. A kópházi férfi szerint egy ilyen egyedi jármű reális értéke nyolcvanezer euró környékén lehet, de semmi pénzért nem válna meg tőle. Főként kiállításokra jár a Wartburggal, illetve néha hét végén is előveszi.

Sokan járnak csodájára!

– Érdekes a jármű története is: a hiánygazdaság szülte, és ez a formájára is rányomta bélyegét – tette hozzá a veteránautó gazdája. 

Még egy másik egyedi darab mellett sem tudtunk elmenni: Frédi és Béni járgánya Győrből érkezett.

– Hobbiból készítettem az unokáknak. A barátunk hívott meg Jánossomorjára, hogy mutassam meg a három kerekű járművet, mely elektromosan működik, és biztonságos. Unokáim sokat használják – tudtuk meg az egyébként nyugdíjas festő Wunderli Ferenctől. 

A régi autó- és motorcsodák, délután a kisvárosban is felvonulnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában