Kikapcsolódás a természetben

2024.05.27. 13:00

Radó Matiné – Élettel töltik meg a szigetet Győrben – fotók

A Rába folyó két ága közt elhelyezkedő Radó-sziget Győr közkedvelt helyszíne. Idén Győr öt vendéglátó egysége a Győri Művészeti és Fesztiválközponttal együttműködve rendezi meg a Radó Matiné-t, hat hónapon keresztül. Péntekenként élőzenei koncertekkel, szombaton DJ-kel, vasárnap pedig családi programokkal töltik meg a szigetet.

Kisalföld.hu

A Radó Matinéval a szervezők a szigetet szeretnék visszakapcsolni Győr kulturális vérkeringésébe, ami mindig hozzátartozott a város történetéhez. Déli oldala sokáig magántulajdonban volt, pár száz éve vásárolta csak meg a város. Volt itt annak idején kőszínház, az 1700-as évek végén, előtte pedig fából készített színházi díszletek várták a helyieket. Annak idején Blaha Lujza is többször járt itt, de a kaszinók világát is becsempészték egykor a Radóra. 

Radó Matiné – élettel töltik meg a szigetet Győrben
Radó Matiné – élettel töltik meg a szigetet Győrben

– Aztán később átadták a zenepavilont, melyet követően a zenei, kulturális központja lett a Radó-sziget a városnak. Napjainkban valamiért mindig kikerült a pezsgő városi életből, a fesztiválokat is inkább a Baross úton, a nagyobb tereken rendezték meg az utóbbi időben. Célunk az volt, hogy élettel töltsük meg! Legyen infrastruktúra és programok, az emberek amellett, hogy ellátogatnak ide, tudjanak inni, enni, a gyermekük le tudjon ülni játszani, és kikapcsolódhassanak – fogalmazott portálunknak Marton László, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója. 

A tavalyi, bevezető évben három vendéglátó várta a kilátogatókat, idén Győr öt vendéglátóegysége települ ki a Radóra minden hétvégén. Józsi Erik, a győri Szomszéd Koktélbár és Kávézó társtulajdonosa kezdetben ugyanis két vendéglátót keresett meg, mára a csapat tovább bővült. Rajtuk kívül idén négy vendéglátóegység is kitelepül a Radóra. 

– Már tavaly azt terveztük, hogyan lehetne az idei évet a legjobban kivitelezni. A vendéglátók és a város közös költségvetésből összerakott egy büdzsét, amelyből a programok megvalósulnak. Így alakult ki a teljes körforgás, és állandó tematikájú mini fesztivál lett a Radó Matiné –mesélte Józsi Erik. 

A több mint húsz hétvége számos fellépőt tartogat. Péntekenként akusztik koncertek, szombatonként lemezlovasok, vasárnaponként családi és közösségi programok várják a helyieket. Aki akar, kérhet a vendéglátóktól társasjátékot, vagy akár tollasozhat, kártyázhat is a nagy fák árnyékában (ingyenesen). Eközben pedig különleges fagylaltok, desszertek, sushi-k, kézműves magyar sörök, frissítő koktélok, különböző italok, és finom hamburgerek készülnek a vendéglátósoknál. 

– Gyere el, és érezd jól magad! Ez a Radó Matiné legfőbb üzenete. A szigeten barátságos és megfizethető árakon kínálják a termékeiket, nem fesztivál árakon. A vendéglátósok gondosan válogatták össze a termékpalettát, hogy az illeszkedjen a helyszín sajátosságaihoz, mivel egy faházba nem fér el egy teljes vendéglátóegység kínálata. A helyszín pedig lenyűgöző, a platánfákkal teli sziget kellemes atmoszférája mindenkit elbűvöl – tette hozzá a Szomszéd Koktélbár és Kávézó társtulajdonosa. 

A nyár egyértelműen a fesztiválok időszaka, ráadásul a szabadtéri fesztiváloké, ilyen a Radó Matiné is. A fellépők között lesz Czvitkovics Réka solo gitáros, énekes, a CYBORD TEMPLAR - Vinyl DJ, vagy éppen Rákász Gergely orgonaművész is. Emellett a nyáron bakelit lemezbörze is várja a látogatókat. 

– A koncertek, programok nagyobb része a „teraszon” lesz, a leülő tömegben, a nagyobb előadók pedig a zenepavilonban lépnek fel. A labdarúgó Eb-re is készülünk, kivetítővel. A kulturális és zenei program, a szabadban, természetben önfeledt kikapcsolódást nyújt a győrieknek. Rendezvényeink időjárásfüggőek, de, bízunk a jó időben. A mindig friss információkért pedig érdemes követni a Facebook oldalunkat, valamint a www.radomatine.hu weboldalt is – fogalmazott Marton László igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában