Közösségi nap

2024.05.19. 11:34

„Hívogat az… MCC. Kapuját kitárja.” – Május 11-én tartotta nyílt napját az MCC győri képzési központja

Május 11-én – számos érdeklődő jelenlétében – tartotta nyílt napját a győri MCC. A délelőtt 9:30-kor kezdődő bemutatkozó programokon és szakmai előadásokon szinte minden korosztály képviseltette magát, így a sok beszélgetés és eszmecsere igazi közösségi nappá alakította a szép tavaszi szombatot - írta közleményében az MCC.

Kisalföld.hu

Forrás: MCC

A nap első felében a képzési programok regionális koordinátorai bemutatták képzési rendszerük felépítését, a diákok számára nyújtott hozzáadott értékeket és kompetenciákat, közben pedig a szülők és a városból érkező érdeklődők szakmai előadásokon vehettek részt. Szakmai előadásaink olyan témaköröket mutattak be, melyek aktualitásuk vagy közismertségük miatt sok ember érdeklődését felkeltették, így előadásaink telt ház előtt zajlottak. Nagy örömünkre szolgált az a rendkívüli érdeklődés, mely az MCC képzési rendszere, valamint szakmai programjaink iránt mutatkozott a győri és a térségben élő emberek körében.

A tíz órakor kezdődő, első szakmai előadás keretében Mernyei Ákossal, az MCC Magánjogi Műhelyének kutatótanárával beszélgettünk Az Európai Unió testközelből címmel. Mernyei Ákos több évet dolgozott Brüsszelben az Európai Bizottság különböző hivatalaiban, emiatt rendkívül pontos képet tudott adni a hallgatóság számára az Európai Unió felépítéséről és működéséről. Véleménye szerint az átlagember számára valóban sokszor átláthatatlannak és kaotikusnak tűnhet az Európai Uniós hivatali rendszer, ezért fontos, hogy minél pontosabb ismeretekkel rendelkezzünk e téren is. Hazánk az idei év során ünnepli az Európai Uniós tagságának huszadik évfordulóját, mely egyben a húsz év kiértékelésére és számbavételére is késztet bennünket. Magyarország számára egyértelmű fontossággal bír az Európai Uniós tagság, de lényeges, hogy az EU ne váljon ideológiák tárházává, és őrizze meg azon értékeit, melyeket az alapító atyák hagytak örökségül.

A nyílt nap második szakmai előadásán Cséfalvay Zoltán, az MCC Technológiai Jövők Műhely vezetője és Dőry Tibor, az SZE Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője beszélgettek a jövő innovációiról, a robotika, a mesterséges intelligencia keltette lehetőségekről és kihívásokról, valamint azokról a társadalmi folyamatokról, melyeket a rohamos technológiai fejlődés idéz elő. A beszélgetőpartnerek megegyeztek abban, hogy az új tudás és az innováció sosem a régiből születik meg, hanem mindig az új ötletek és felfedezések adják az alapját. Ez fontos annak megértésében, hogy a napjainkra jellemző rohamos technológiai fejlődés mögötti társadalmi és gazdasági folyamatokat felismerjük. Lényeges, hogy az egyetemi és kutatói ökoszisztémáinkat is úgy alakítsuk ki, hogy azok megfeleljenek és egyben alapot teremtsenek

a modern innovációs folyamatoknak. A robotok térhódításával kapcsolatban Cséfalvay Zoltán és Dőry Tibor elmondták, hogy ugyanolyan félelmeket keltenek a ma emberében, mint a 19. századi angliai munkások esetében, akik a szövőgép megjelenésében látták munkájuk és ezáltal megélhetésük elvesztését. Fontos, hogy a gépek és a robotok sosem helyettünk, hanem nekünk dolgoznak, tehát az általunk megoldhatatlan feladatokat akarjuk „átruházni” rájuk. A gépek terjedésével egyre precízebben és gyorsabban tudunk előállítani termékeket, mely által saját jólétünk és egzisztenciális biztonságunk növekszik.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2024. május 16-án lesz Tiltott kastélyok nyomában – az erdélyi magyar főnemesség múltja és jövője címmel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában