Tízhetes bébi

2024.05.17. 16:09

Földimalac született - Még cumiból táplálják a győri állatkert legkisebb tagját + Fotók, videó

Érdeklődve szimatolta végig a győri állatkert helyiségét és a sajtó képviselőit a legfiatalabb lakó. Márciusban született földimalacbébit kameráink előtt mutatták meg először a nagyvilágnak a gondozók.

Simon Roberta

A legkisebb földimalacot még cumiból táplálja gondozója, de hamarosan át kell szoknia a takarmányra.

Fotó: Csapó Balázs

A Xantus János Állatkert közel két évtizede tart földimalacokat, jelenleg két nőstény és egy hím él Győrben. A hím, Jar-jar, korábbi párjával 2010 tavaszán bekerültek a hírességek közé azzal, hogy az ő kicsinyük lett Magyarország első földimalacbébije. Akkor a világon ő volt a harmadik kis földimalac, amely állatkertben született, 2015-ben pedig megszületett a kishúga is. 

Már 10 hetes a legújabb győri állatkerti lakó. Március 9-én született a kis földimalac bébi.
Már 10 hetes a legújabb győri állatkerti lakó. Március 9-én született a kis földimalac bébi.
Fotó: Csapó Balázs

2019 szeptemberében a valenciai állatkertből érkezett Sofie, az új nőstény földimalac. Nem sokkal később, 2022. november végén Sofie és Jar-Jar egy malacbébivel lepték meg gondozóikat. Ez a sikertörténet tovább folytatódott idén, ugyanis ismét egy újszülöttnek örülhetett a Xantus János Állatkert csapata. 

- A legkisebb családtag március 9-én született, azonban anyja, Lola nem gondozta, kihűlés fenyegette ezért azonnal cselekedtünk és az első 20 kritikusabb napban otthon neveltem - kezdte a Kisalföldnek dr. Bagó Bálint, az állatkert orvosa. Azóta egy másik kollégája vette át földimalacbébi nevelését.

Az újszülött földimalacot nem táplálta Lola, ezért a gondozók vették a szárnyaik alá. A felvételen az egynapos kismalac látható.

Dr. Bagó Bálint állatorvos után egyik kollégája vette át a kis földimalac gondozását. Még tejpótlóval táplálják. Fotó: Csapó Balázs

Tízhetes, érdeklődő egészséges emlős. Még tejpótlót fogyaszt, de lassan átszoktatjuk a felnőtt takarmányra. Súlya is szépen gyarapodik másfél kilósan született, mára viszont már több mint hat kilogrammot nyom

 - tette hozzá dr. Bagó Bálint.

- A két nőstény néhány éve érkezett hozzánk tenyészprogram keretében Csehországból, illetve Spanyolországból. Folyamatosan tréningezzük őket, így könnyedén el tudjuk rajtuk végezni az ultrahangos vizsgálatot. Sőt arra is megtanítottuk őket, hogy szükség esetén tejet is tudjunk tőlük fejni. Ez nagyon sokat segített a legújabb lakó születésekor, ugyanis rá tudtunk készülni az érkezésére. Kezdetben az anyja tejével etettük, majd átszoktattuk a tápszerre, amit azóta is nagyon szeret - emelte ki az állatorvos.

A kis földimalacok melegigényes állatok, 29-30 fokban kellett tartani, valamint kétóránként etetni. Bálint nem sokat tudott mellette pihenni, de tapasztalt "nevelőapuka", nem ez volt az első újszülött, akit otthon gondozott. 

Mivel a földimalacok nehezen fogadják el a cumit, eleinte sokáig tartott egy-egy etetés. Mára már mohón esik neki az üvegnek 

- mondta. 

A legújabb jövevénynek még nincs neve, az állatkert látogatóira bízzák a végső döntést. Annyit már meg tudtak állapítani néhány hete, hogy nőstény, így remélik, hogy később ő is családot fog alapítani. 

A földimalacifutóban a látogatók megismerkedhetnek a két nősténnyel és a hím földimalaccal, aki már 25. életévét tapossa.
Fotó: Csapó Balázs

- Mivel a földimalacok tenyészprogramban vesznek részt és nagyon kevés állatkert tart egy-egy egyedet, nagy valószínűséggel idővel új helyre kerül. Nem feltétlenül társas lények, egyedül is jól megvannak, főként éjjel aktívak. Különleges állatok, nincsenek közeli rokonaik, egyedüli állatcsoportot alkotnak. Afrikai Szaharától délre eső vidéken élnek, termeszekkel táplálkoznak. Fontos, hogy ezek az állatok bekerüljenek az európai populációba és részt vegyünk a vérvonalak fenntartásában. Kiemelt figyelmet fordítunk az adatgyűjtésre is, mert sajnos kevés információnk van még a fajról - fejtette ki dr. Bagó Bálint.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában