Elsősegélynyújtó Verseny

2024.05.17. 17:17

Élethű szituációkban nyújtottak segítséget a sérülteknek – látványos képgaléria!

Ötvenkettedik alkalommal szervezte meg a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó Versenyét. A területi-vármegyei fordulónak pénteken az ikrényi Rábcatorok Kulturális és Sportközpont adott helyet, tizenhat csapat részvételével. Kategóriánként az első helyezettek tovább jutottak az országos döntőbe, melyet szeptemberben rendeznek meg Kecskeméten. Élethű szituációkban látták el a sérülteket a résztvevők, és nyújtottak szakszerű segítséget.

Ollári Gergely

– A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő tanítása és a humanitárius szemléletmód terjesztése. Céljaink megvalósítása érdekében ebben az évben ötvenkettedik alkalommal hirdettük meg felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyünket –fogalmazott Kun Szilvia, a Vöröskereszt vármegyei igazgatója. Élethű szituációkban látták el a sérülteket a résztvevő csapatok. 

Élethű szituációkban nyújtottak segítséget a sérülteknek az eseményen résztvevő csapatok.
Élethű szituációkban nyújtottak segítséget a sérülteknek az eseményen résztvevő csapatok. 
Fotó: Molcsányi Máté

Az eseményre 16 csapat érkezett, ők öt fős, iskolai vagy közösségi csapatban vehettek részt, gyermek, ifjúsági, és felnőtt kategóriában. A versenyt komoly előkészület előzte meg, a sminkesek, statiszták már korán reggel megérkeztek a helyszínre. Balesetben megszerzett élethű sebek kerültek fel pillanatok alatt a testrészekre, a résztvevők a sportcsarnok több helyszínén, különböző szituációs feladatokban bizonyíthattak. 

Élethű szituációkban nyújtottak segítséget

Az egyik helyszínen fallabdázás közben lett rosszul valaki, akit újra kellett éleszteni. Egy beteg vállsérüléssel, másikuk fejsérüléssel kérte a szakszerű beavatkozók segítségét. Egy másik élethelyzetben egy férfi esett le a létráról, mellette egy fiatal lány epilepsziás rohamot kapott. A csarnok játékterén, három férfi játszotta el a „szerepét”. A történet szerint egy diszkóban tömegverekedés tört ki. Egyiküket megkéselték. 

A résztvevőknek számos feladatuk volt, a mozdulataikat, segítségnyújtásukat az Országos Mentőszolgálat szakemberei figyelték, pontozták. Figyelniük kellett mindenre. Biztosítaniuk kellett a helyszíneket, szakszerűen kellett ellátni a sebesülteket. 

Látványos fotókon mutatjuk meg a versenyt:

– Az időjárás kicsit átrendezte a napunk, mert külső helyszínes feladat is várta volna a résztvevőket, akik a vármegye szinte minden pontjáról érkeztek. Az imitátorokat felkészítése hetekre nyúlik vissza, amelyben a mentőszolgálat képviseletében Kovács Béla mentőtiszt, a győri mentőállomás vezetője segített számunkra. Ő volt a verseny bírója is, szakmai zsűrizését minden állomáson két mentős segítette. A versenyen résztvevők éles helyzetben gyakorolták a bátorságot. Azonnal mertek segíteni, bátran odaléptek a sérültekhez, felmérték lehetőségeiket, és cselekedtek – mondta el Kun Szilvia, a Vöröskereszt vármegyei igazgatója.

Hozzátette: a résztvevők a versenyen kívül az élet bármely színterén átélhetnek hasonló élethelyzeteket. Sok esetben ilyenkor a szituációt a felfokozott adrenalinszintnek köszönhetően tudják vállalni. A versenyen résztvevők tudásukat otthon, és bárhol az utcán sétálva kamatoztatni tudják. 

Győri sikerek. A verseny szakmai felügyeletét az Országos Mentőszolgálat Győr-Moson-Sopron Vármegye dolgozói biztosították. Gyermek és ifjúsági kategóriában a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tanulói bizonyultak a legjobbnak, míg a felnőtteknél szintén a megyeszékhelyről érkezett csapat végzett az első helyen. 

Mindhárman továbbjutottak az országos döntőbe, melyet szeptemberben rendeznek majd meg Kecskeméten.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában