Egy darab sivatag

2024.04.08. 15:33

Új otthonra leltek a szurikáták Győrben - Fotók, videó

A győri Xantus János Állatkert már régen szerette volna gondját viselni egy szurikáta csapatnak. Egy hónapja hét kisállat érkezett hozzájuk, Pozsonyból és Szegedről. Az odalátogatók már találkozhatnak velük az új kifutójukban, amelyet az állatkert munkatársai építettek nekik. Egy új madárröpdét is átadtak nemrég, amelybe egy koronás daru pár költözött be. Mindkettő úgy lett kialakítva, hogy a látogatók minél közelebbről láthassák az új lakókat. Egy koronás daru pár is költözött a Xantus János Állatkertbe

Schuller Vivien Csenge

A két szurikátacsalád hamar összeszokott a győri Xantus János Állatkertben.

Fotó: Csapó Balázs

– Hét kisállat érkezett hozzánk. A három nőstény szurikáta a szegedi vadasparkból, a négy hím pedig a Pozsonyi állatkertből érkezett egy hónappal ezelőtt. Most telt le a harminc napos karantén időszak, így átvehették az új helyüket - osztotta meg lapunkkal dr. Bagó Bálint, állatorvos.

– Volt már egy szurikátánk, Szotyi. Ő a bemutatós állatunk, évek óta nálunk lakik. Egy családnál illegálisan tartott elkobzott állat, soha nem élt más szurikáták között, így nem is integrálható a jelenlegi csapatba. Neki már a gondozók a családja. A jelenlegi szurikátáink körülbelül egy hónapja érkeztek hozzánk. Még csinosítgattuk a helyüket, illetve el kellett végezni a biztonsági beállításokat is. Két család, különböző helyekről érkezett, időbe telt az összeszoktatásuk is a belső helyükön. Néhány nap alatt megbarátkoztak egymással, főleg azért, mert az egyik kis szurikáta ügyesen átugrotta a középső elválasztó panelt. Nem is kellett segítség, összeszoktatták magukat – osztotta meg lapunkkal Wenczel Flóra, az állatkert zoopedagógusa.

Az állatkert szurikátái között van amelyiknek rövidebb a farka, amelyet egyensúlyozáshoz használ. A zoopedagógus azt is elmondta: nem tudják mi történt velük, hiszen fajtabeli különbség nincs a két család között. Már így érkeztek hozzájuk. Érdekesség, hogy mikor az állatok vonulnak, akkor mindannyian feltartják a farkukat, határozottnak mutatják magukat. Ebben nagyon hasonlítanak a kutyákhoz.

– Több dolog játszott közre abban, hogy nagyon magasra építettük a helyüket: hogy a szurikáta ne jöjjön ki, illetve plusz biztonsági rendszert is kapott a kifutó. A legfontosabb indok, hogy a látogatók ne tudjanak benyúlni hozzájuk. A szurikátának nagyon éles, hegyes fogai vannak, fájdalmasan nagyot tud harapni. Táblák is vannak kint, hogy felhívják erre a figyelmet – emelte ki Wenczel Flóra.

– A szurikáták sivatagi állatok, így megfigyelhetjük, hogy keresik a napos helyeket, a napfoltokat. A benti helyükön melegítőlámpák vannak. Róluk is elmondható, mint minden állatkertben született állatról, hogy az európai klímához vannak szokva, így nem kell azon aggódni, hogy esetleg fáznának – mondta el a tudnivalókat a zoopedagógus. A szurikáták még nincsenek elnevezve, de később minden érdeklődőnek lesz lehetősége szavazni az állatkert által kitalált nevekre.

Az állatkert szintén új lakója egy daru pár, akik elfoglalták az új madárröpdéjüket.

– A szürkenyakú koronás darvak a legfrissebb kifutóban található lakók, Nyíregyházáról érkeztek a folyamatosan bővülő állatkertbe. Uganda nemzeti madarai, veszélyeztetett állatok. Szeretnénk, ha a látogatók megismernék, megvédenék őket, és beleélnék magukat a helyzetükbe. Felelősségünk megtanulni együtt élni az állatokkal – hívta fel a figyelmet Wenczel Flóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában