Miniváros

2024.04.18. 12:44

Rácsok mögött

Elgondolkodtató, hogy miért vonzó az a zárt világ, ahol bűnözők vannak.

Papp Fanni

Fantasztikus, hogy mekkora népszerűségnek örvendenek a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön által szervezett nyílt napok, amelyeket rendszeresen megrendeznek. A népszerűséget mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a vezetett látogatásokra a regisztrációk órákon belül megtelnek, de még az is gyakori, hogy az érdeklődők többször visszatérnek a börtöntúrákra. 
Elgondolkodtató, hogy miért vonzó egy olyan zárt világ, ahol bűnözők töltik a büntetésüket. Szerintem a népszerűség hátterében több ok is állhat. Egyrészt az emberi kíváncsiság vezérli a látogatókat a fegyházba, másrészt közrejátszik a mozifilmekben mutatott izgalmas világ is. A fegyház vezetőségének pedig nem titkolt célja, hogy ezekkel a nyílt napokkal eloszlassa az emberekben élő negatív sztereotípiákat, amik azt intézményről és a börtönviselt emberekről élnek a köztudatban. 
Azokon a napokon, amikor a fegyház kitárja a kapuit, a vendégek az intézmény történetéről és jelenlegi működéséről kapnak tájékoztatást, ami után felfedezhetik a rácsok mögött megbújó világot. 
A fegyház a falakon belül olyan, mint egy miniváros, hiszen vannak körletépületek sportpályával, vallásgyakorlást szolgáló intézeti kápolna, könyvtár és tantermek is. Mindezek mellett a látogatók összehasonlíthatják a fogvatartottak korábbi és jelenlegi elhelyezését, képet kapnak az intézményben használt modern eszközök működéséről és az udvaron beszállhatnak a rabszállító gépkocsikba is. Ráadásul ahhoz, hogy valaki bekerüljön az effajta zárt világba, még bűncselekményt sem kell elkövetnie, hiszen munkatársként lehetőséget biztosítanak a büntetés-végrehajtási szervezethez történő csatlakozásra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában