Álláspont

2024.04.09. 12:25

Hanyas vagy?

Félszavakból értjük egymást, és mégsem értünk egyet már szinte semmiben sem.

Gyurina Zsolt

Hanyas vagy? Hetvenkettes? Mi félszavakból megértjük egymást. Éppen az olajválság előtt születtél, amikor megváltozott a világ, és Magyarország lemaradt a futóversenyben. Mi felvettünk egy csomó kölcsönt, azóta is nyögjük, a fekete arany révén pedig a sivatag népei lettek az uralkodók. Hanyas vagy? Hetvenkettes? Azt mondod, Mexikó, azt mondom, 0–6. Nem kellett volna annyi tésztát enniük az aranylábúaknak. Akkor születtél, amikor a magyar fociválogatott negyedik lett az Európa-bajnokságon, és volt nagy sírás-rívás. Hitted volna, hogy aztán évtizedekig semmi? Hetvenkettőben születtél? Akkor még egység volt, legalábbis a felszínen, hiszen nem lehetett más. A március 15-i ünnepségeket szétverték, a részt vevő „nyugatimádó/fasiszta huligánokat” börtönben vitték. A másként gondolkodók az országhatáron kívül voltak... Akkor te még kék és piros nyakkendőben énekeltél az iskolai ünnepségeken, felvettek a KISZ-be, jártál úttörőtáborba, és a magyar himnusz után zsigerből egyből a Internacionálét dúdolnád. 
Hanyas vagy? Hetvenkettes? Mi félszavakból megértjük egymást. Azt mondom, Gorenje, azt mondod, lengyel piac. Azt mondod, ikertelefon, azt mondom, betárcsázós internet... Azt mondod, X generáció, azt mondom, miről beszélsz? Már az alfák jönnek, követelik a helyünket... 
Hanyas vagy? Hetvenkettes? Akkor te már átéltél mindent és mindennek az ellenkezőjét is. Azt mondod, pufajkás, azt mondom, Horn. Azt mondod, Napkelte, azt mondom, Gyárfás. Lám, mekkorát fordult a világ! Félszavakból értjük egymást, és mégsem értünk egyet már szinte semmiben sem. Csupán egy mondat, állítmány és alany, és mégis mást jelent neked és nekem. Pedig ugyanabban az évben születtünk. 

(Szilágyi György és Nagy Bandó András nyomán) 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában