Felkarolják a fiatal tehetségeket

2024.04.09. 07:30

Friends Big Band – Jubileumot ünnepel a győri zenekar, a Richter Teremben várták a zenekedvelőket + galéria

Negyed évszázada alakult meg Győrben a Friends Big Band formáció, akik minden évben számos könnyűzenei koncerttel lepik meg a közönséget. A megyeszékhely idén jubiláló együttesének különlegessége, hogy tagjaik közül sokan nem hivatásos zenészek, hanem zeneszerető amatőr muzsikusok. A Friends Big Band idén szép jubileumot ünnepel.

Ollári Gergely

A Friends Big Band vezetője, Csorba János annak idején a veszprémi Légierő Zenekar big band előadását hallotta, ennek hatására döntött sok évvel később úgy, hogy Győrben is megpróbál létrehozni egy zenekart, ezért elkezdte toborozni a tagokat a zenekarba. A Friends Big Band idén jubileumot ünnepel.

Friends Big Band – a zenekar nemrég telt házas koncertet adott a közönségnek a győri Richter Teremben.
Friends Big Band – a zenekar nemrég telt házas koncertet adott a közönségnek a győri Richter Teremben. 
Fotó: Rákóczy Ádám

– A big band formációban öt szaxofonos, négy harsonás, négy trombitás van. Mellette pedig a ritmusszekció, amiben egy-egy ütős, basszusgitáros, gitáros és zongorista foglal helyet. A zenészek általában ismerik egymást a városban. Ez így volt már annak idején is, szóltunk egymásnak, hogy van-e zenésztársainknak kedve egy ilyen zenekarban muzsikálni, és összeállt a csapat. Kezdetben nem csak győriek voltak benne, ma már csak egy utazónk van. Nem mindenki zenész, van aki csak hobbiból játszik, de örömmel csatlakozott hozzánk –fogalmazott lapunknak Csorba János a Friends Big Band vezetője. 

Az együttes korosztálya változó, fiatalabbak, idősebbek is érkeznek. A megyeszékhelyről és vonzáskörzetéből mintegy ötvenen zenéltek már ebben a formációban. Volt olyan évük, amikor tucatnyi koncertet adtak, tavaly hét fellépésük volt. A zenekarnak közösségformáló ereje is van, a zenebarátok közös együttese ez, akik nem csak a próbákra járnak össze. A művészet, és a muzsika szeretete köti össze őket. 

Friends Big Band –Teltházas koncert a Richter Teremben

– A jazz és a könnyűzene más mint a klasszikus zene. Más technika kell a hangszeres játékhoz a fúvóskartól, amit mi is a mai napig tanulunk. Jönnek hozzánk jazz zenészek szakmai előadásokat tartani, sok segítséget kapunk a Budapest Jazz Orchestra tagjaitól is. Iskolaszinten szerencsére egyre több helyen tanítják már. A közönség is formálódik. Azt vettük észre, nagyobb az igény erre a zenére. Nemrég telt házas koncertünk volt a Richter Teremben, ahol Malek Andrea, Mihályi Réka, Gájer Bálint voltak a meghívott vendégeink, Balogh Judit mellett, aki már 17 éve énekel velünk. Az ő elismerésük, és vendégségük sokat számít nekünk – tette hozzá. 

A zenekar folyamatosan cseréli a repertoárt, nemrég az Autizmus Világnapja alkalmából adtak koncertet. Az együttes célja az is, hogy felkaroljon fiatal tehetségeket, többen kaptak már lehetőséget náluk a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumból. 

Friends Big Band – a zenekar negyed évszázada alakult meg Győrben.
Friends Big Band – a zenekar negyed évszázada alakult meg Győrben.
Fotó: Rákóczy Ádám

– Hamarosan érkezik hozzánk Rigó Sándor, aki a Bécsi Jazzakadémia professzora, szaxofonos. Annyit elárulhatok, olyan mű kerül majd színpadra, ami hazánkban ebben a formában még nem volt hallható. Koncertjeinken előfordul, hogy apa-fia közösen zenél, de olyan is előfordult, hogy nagymama az unokájával volt együtt a színpadon. Azt hiszem, ezek az igazán szép és tartós élmények a családnak. Szívesen adunk lehetőséget azoknak a fiatal tehetségeknek, akik szeretik ezt a műfajt, hogy kipróbálhassák magukat, természetesen csak akkor, ha a próbák során erről megbizonyosodtunk –mondta el lapunknak az együttes vezetője. 

Hozzátette: nagyon sok fiatal tehetséges zenész van, nem csak Győrben, hanem az egész vármegyében. A könnyűzene felé egyre nagyobb a nyitottság, érdeklődés, mi pedig koncertekkel igyekszünk ezt meghálálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában