Fiatalok vetélkedése

2024.04.11. 16:41

Énekszótól volt hangos a Soproni Egyetem Botanikus kertje - videó, fotók

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara idén ünnepli a soproni óvóképzés 125. évfordulóját, és ezen alkalomból szakmai, kulturális programok sorozatával várja az érdeklődőket. Ezen programok közé tartozott a Budai Ilona emlékére megrendezett népdaléneklési találkozó is, amelyet csütörtökön tartottak a Ligneum Rendezvényházban.

Varga Henrietta

A kicsik sem riadtak meg a színpadi szerepléstől, elragadtatva hallgatták egymást a gyerekek Fotó: Szalay Károly

Rekordszámú, csaknem 150 fő jelentkezett az egyetem hagyományteremtő céllal indított népdaléneklési találkozójának felhívására, amelyre kicsik és nagyok is neveztek annak érdekében, hogy megmérettessék magukat a Ligneum színpadán.

- Örömünnep. Egy szóval így jellemezhetném eseményünket - osztotta meg lapunkkal Árvainé dr. Nezvald Anett, a Benedek Elek Pedagógiai Kar Művészet és Sporttudományi Intézetének adjunktusa. - Célja a hagyományteremtés, hiszen maga a népdal is magában hordozza ezt a kifejezést. 

Nagyon örülünk annak, hogy már elsőre is ennyire sokan jelentkeztek, a megyéből közel százötven résztvevő regisztrált és tisztelt meg bennünket személyesen kísérőtanáraikkal együtt. A gyerekeket huszonnégy pedagógus készítette fel, ami azt gondolom egy csodálatos dolog, hiszen, aki a mai világban népzenére oktatja az ifjúságot, az olyan lelki táplálékhoz juttatja őket, amit egész életükben hordoznak

 - hangsúlyozta. 

- Budai Ilona karunk tanítványa volt, szeretettel emlékezünk rá. Bár testi valójában tavaly decemberben itt hagyott bennünket, de lénye, énekes kedve itt maradt velünk - tette hozzá. 

Népdaléneklési találkozó
Minden korosztály képviseltette magát az első Budai Ilona Népdaléneklési Találkozón Fotó: Szalay Károly

A rengeteg jelentkező miatt a megmérettetést két részletben tartották. A Ligneum nagytermében a nagyok szerepeltek, akiket Budai Ilona tanítványai, Kiss László és Ragsányi Boglárka, valamint a Hunyadi AMI vezetője Jacsó Erika zsűriztek. A lenti teremben a kisebbek mutathatták meg tudásukat dr. Tauber Anna és Bencsik Erzsébet, valamint az egyetem gyakorlóóvodájának volt igazgatója Törökné Farádi Mária zsűrije előtt. 

Kiss László, Budai Ilona tanítványa kérdésünkre elmondta, hogy Ilona személye egyedülálló volt az életében. - Egészen pici koromtól hozzá jártam népdalokat tanulni, így elmondhatom, hogy a mi kapcsoltunk nem egy tanár-diák, hanem inkább szülő-gyermek kapcsolat lett a daloknak köszönhetően.

Ez a rendezvény számomra óriási örömünnep és egyben egy sajnálatos dolog is, hiszen itt vagyunk azon az egyetemen, ahová járt és abból az alkalomból kellett visszajönnünk, hogy emlékét ápoljuk és munkásságát éltessük halála után. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tanítványaként méltó vagyok arra, hogy ezt megtehetem és amiért ő élt és dolgozott, azt nevében értékelhetem a zsűri tagjaként.

Népdaléneklési találkozó
Kiss László Budai Ilona tanítványa volt, maga is népzenész. A megnyitón mindenki megcsodálhatta művészetét. Fotó: Szalay Károly

A soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI két diákja is részt vett a versenyben. Rózsás Hanna, a 8.m osztály tanulója, három moldvai népdallal készült a megmérettetésre. Nagyon szeret énekelni, e mellett pedig fontosnak tartja a hagyományok őrzését. Rutinos versenyzőnek számít, hiszen nem ez volt az első versenye, több arany minősítés büszke tulajdonosa. Kiss Gréta, az iskola 6.m osztályába jár, az éneklés szeretete mellett elsősorban azért jelentkezett a megmérettetésre, hogy ilyen környezetben is kipróbálhassa magát. 

Népdaléneklési találkozó
Rózsás Hanna és Kiss Gréta, a soproni Petőfi-iskola diákjai is megmérettették magukat a népdaléneklési vetélkedőn. Fotó: Szalay Károly

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában