Otthon és szabadidő

2024.04.14. 09:59

A legszebb virágzó évelők

Egyetlen kertből sem hiányozhatnak az évelő virágok, amelyek minden évben megörvendeztetnek a szépségükkel. Ha jól választunk, majdnem egész évben gyönyörködhetünk bennük.

Kisalföld.hu

A jól összeválogatott évelőkkel szinte egész évben gyönyörködhetünk a virágzásban.

Az évelő növények csoportja az egyik legváltozatosabb növénykategória, a szín- és a méretválasztékuk rendkívül gazdag. Kiemelik a kert bármely pontját, és remek kontrasztot adnak például örökzöldek mellett vagy előtt. A talajtakaró fajoktól egészen az üres falak, kerítések takarására alkalmas, magas növésű évelőkig széles a választék. 

Tavasztól őszig pompáznak 

Az évelők tavasztól őszig fejlődnek, díszítenek, majd a föld feletti szárrészük elszárad, és a növény föld alatti hagymája, gyökere vagy rizómája a talajban áttelel és a következő évben kihajt. Érdemes a kertben akár külön évelőágyást kialakítani, különböző virágzó évelőket összeültetve. Jól megválogatott évelőkkel szinte egész évben gyönyörködhetünk a virágaikban, kezdve a sort a tavaszi hagymásoktól – tulipánoktól, jácintoktól, nárciszoktól – a nyári cickafarkokon és kúpvirágokon át az őszi hangákig. Gyönyörű látványt nyújt a kecses sásliliom – ezt mindig csoportosan ültessük –, a sudárzsálya, a hatalmas színválasztékban kapható, különösen vegyes színekben ültetve mutatós kasvirág és kúpvirág, míg a különböző díszhagymák extravagáns megjelenésűek és modern, akár minimalista környezetbe is illenek. 

A feltűnő mályvarózsa karaktert, egyéniséget kölcsönöz a kertnek, virágai akár kétméteresre is megnőhetnek.

Ahhoz, hogy az évelőágyásunk egész szezonban szép legyen, növényválasztáskor vegyük figyelembe a virágok virágzási idejét és színét is! 

Ha szeretjük az otthonunkban a friss virágot, célszerű olyan évelőket (is) ültetnünk, amelyek vágott virágként, vázában is jól mutatnak. Ilyen többek között a csillagfürt, a bíbor kasvirág, a különböző liliomok vagy a kúpvirág. 

Talajtakaróktól a méretesekig 

Az évelőágyás elrendezését úgy tervezzük meg, hogy a magasabb növények a háttérben vagy a középső részen legyenek, míg az alacsonyabbak elöl vagy a szélek mentén helyezkedjenek el. Ez segít megteremteni a tér mélységét és textúráját. Egészen hátra ültethetünk például ökörfark- kórót, réti füzényt, szarkalábat, több színben kapható cickafarkot, vagy a régi falusi kertek nagyon látványos dí­szét, mályvarózsát. Kifejezetten talajtakaró a pimpó vagy a meténg, ezek nagyszerűen kitöltik a cserjék, örökzöldek közti helyet. 

Érdemes előkészíteni a talajt a növények ültetése előtt: lazítsuk fel, távolítsuk el a gyomokat, és keverjünk hozzá komposztot vagy más szerves anyagot a tápanyagok és a vízmegtartás javítása érdekében. Ha agyagos a talaj, amelyben könnyen kialakul pangó víz, lazítsuk fel némi homokkal. 

Ültetéskor tartsuk be az ajánlott tőtávolságot, hogy a növényeknek elegendő helyük legyen a növekedéshez! Az ágyást rendszeresen öntözzük, különösen a növények telepítése után néhány hétig, hogy segítsük őket a meggyökeresedésben. 

Az évelő virágok ideá­lisak azok számára, akiknek kevés idejük van a kert gondozására, hiszen évről évre bokrosodnak, terebélyesednek, és nem kell a szaporításukkal bajlódni.

Meghosszabbíthatjuk a virágzást 

Az évelők különösebb gondozást – az öntözésen kívül – nem igényelnek. Ha mulcsozzuk az évelőágyás talaját, azzal megakadályozzuk a gyors gyomosodást, és kevesebbet kell locsolnunk is, mivel a mulcs jól tartja a nedvességet. Az évelőket általában csak akkor kell visszavágni, ha erősen elburjánzottak vagy elhaltak egyes részeik, ilyenkor a talajtól kéttenyérnyi magasságig vágjuk vissza őket. 
Egyes magas szárú évelő dísznövények támasztékot igényelnek, a nemesített fajták feje ugyanis általában nagyobb, a virágszárak pedig egy erős szél vagy nagy mennyiségű csapadék hatására megdőlhetnek. Ha a támasztékul szolgáló karó a növény végleges magasságánál 30–40 centiméterrel rövidebb, a kifejlett évelő teljesen eltakarja majd a támasztékát. Ha rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt virágokat, azzal további virágzásra serkentjük a növényt és meghosszabbítható a virágzási időszak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában