Új zenekar a megyeszékhelyen

2024.03.24. 08:01

Rába Kamarazenekar – A klasszikust őrzi a jelenben a fiatalokból álló új formáció Győrben – fotó

Nemrég alakult meg a megyeszékhelyen a Rába Kamarazenekar, akik nemrég két koncerttel mutatkoztak be a közönségnek. A fiatalokból álló új formáció célja, hogy zenekarukkal bekerüljenek Győr és a régió kulturális életébe.

Ollári Gergely

A Rába Kamarazenekar hallgatói kezdeményezés alapján szerveződött a győri Széchenyi István Egyetemen Az együttes jelentős része a Művészeti Kar volt és jelenlegi hallgatóiból áll, de csatlakoztak hozzájuk külföldi, és más, hazai, zenei egyetemeken végzett művészek is. Célul tűzték ki, hogy a fővárosi, színvonalas és népszerűségnek örvendő fiatalokból alakult kamaraegyüttesek példáját követve hirdessék a zene szeretetét. 

A Rába Kamarazenekar szeretne bekerülni a régió kulturális vérkeringésébe.
A Rába Kamarazenekar szeretne bekerülni a régió kulturális vérkeringésébe.
Fotó: Rába Kamarazenekar

– Nevünk alapvetően közös szavazás eredménye, de szerettem volna valamilyen városhoz köthető jelképet, szimbólumot felhasználni. Mivel a városnak az eredeti német neve Raab, erre utalva, egyértelmű volt számunkra a Rába elnevezés. Zenekarunk elsősorban vonószenekari maggal rendelkezik, hegedűsökkel, brácsásokkal, csellósokkal, nagybőgősökkel, de a fúvós hangszerek is szép számmal képviseltetik magukat egy-egy koncerten –fogalmazott lapunknak Király Ádám művészeti vezető. 

Hozzátette: fő repertoárunknak a barokk, klasszikus és kora romantikus zenekari és vonószenekari irodalmat tekintjük, de huszadik századi, kortárs műveket is szeretnénk a jövőben műsorra tűzni. 

A zenekar mindennapjai repertoárjuk bővítésével, és az elkövetkezendő projektek tervezésével telik. Király Ádám jelenleg a budapesti Zeneakadémia Doktori Iskolája mellett Ausztriában tanul zeneszerzést, a Bécsi Zeneakadémián. 

– Mint zeneszerzéssel aktívan foglalkozó azt gondolom, egy együttes életében nagyon fontos a kortárs művészetekkel, a modern zenével való megismerkedés. A jelenben élünk, és egy-egy gondosan megírt kortárs mű nagyban kifejezi napjaink témáit, melyből inspirálódni tudunk. Az új zenekar megalakulásával szeretnénk bekerülni a város kulturális vérkeringésébe. Emellett a legfontosabb küldetésünk, hogy együttesünk olyan helyekre is eljusson, akár régiós, akár országos szinten, ahol ritkán hallanak az emberek klasszikus zenei koncertet, ezáltal motiválva őket ezen zenei műfaj megismerésére –részletezte Király Ádám. 

A művészeti vezető szerint kamarazenekarokra, a nívós szimfonikus zenekarok mellett azért van szükség, mert ezek a formációk ki tudják emelni a társas kamarazenélés örömteli pillanatait. 

Abban reménykednek, hogy mivel fiatalok, őket hallva, saját korosztályuk is érdeklődést mutat a zenélés iránt. 

– Bár még nagyon az elején tartunk a munkánknak, örömmel töltene el minket, ha ezt az utat bejárhatnánk. Szeretnénk mindenképpen további koncerteket, tematikus műsorokat összeállítani az elkövetkezendő évadra. A megfelelő szakmai támogatás mellett egy ilyen csapattal sok lehetőség adódhat, bízunk benne, hogy az elkövetkező években ki tudjuk majd szolgálni a klasszikus zene, és azon belül a kamarazene iránt érdeklődőket –tette hozzá a művészeti vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában