Felelős nyúltartás

2024.03.31. 09:13

Az élő nyúl nem dísztárgy - Inkább élményprogramra hív a sokorópátkai tenyésztő + Fotók, videó

A nyúltenyésztők is a felelősségteljes állattartásra hívják fel a figyelmet. Sok családban ugyanis generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyulat vásárolnak a gyerekek kedvéért.

Schuller Vivien Csenge

Fontos, hogy aki húsvétkor, vagy csak úgy nyulat szeretne tartani, előbb gondolja át, tud-e hosszabb távon is felelősséggel gondoskodni róla. Egy nyúl akár egy évtizedig is élhet. Fontos előre tájékozódni az állat igényeivel kapcsolatban. Ma már rengeteg információt és tudást lehet szerezni az interneten is a különféle állatok tartásáról, gondozásáról. 

A tudatos állattartás húsvétkor is érvényes. Felvételünkön Hankóné Kapl Tímea.
A tudatos állattartás húsvétkor is érvényes. Felvételünkön Hankóné Kapl Tímea, tenyésztő. 
Fotó: Csapó Balázs

Húsvétkor is legyünk tudatosak - A nyúl nem játék

– Nem felelősségteljes állattartói magatartás, ha húsvétra a gyereknek nyuszit vesznek a szülők. Nem marad meg ilyenkor hosszútávra a nyuszi a családban, csak odaviszik őket néhány hétre, utána továbbadnak rajta. Az ünnep nem a háromnapos gondviselésről szól. Ez nem jó minta a gyerekeknek, semmi hasznosat nem tanulnak belőle. A legkisebbek is képesek az állatokkal kapcsolatos minden feladatot ellátni, csak tudatosan kell őket erre nevelni. Ha gyerekkoruktól kezdve felelősségteljesen bánnak egy élőlénnyel, az a személyiségfejlődésüket is segíti – osztotta meg lapunkkal Hankóné Kapl Tímea, aki családjával igazgatja a Sokorópátkai gazdaságot, ahol nyúl tenyésztéssel is foglalkoznak. 

Sok szülő azért vesz nyulat húsvétra a gyerekeinek, mert az ünnephez illőnek hiszik. Nem gondolnak bele, hogy a nyúl nem egy dísztárgy. Ha már megunták, akkor sem lehet csak úgy kirakni az állatokat. A tudatos állattartás húsvétkor is érvényes. 

– A nyulaknak megfelelő helyre van szükségük. Kell nekik egy nagy ketrec nyitható ajtóval. Szemes és szálas takarmányt is fogyasztanak, hiszen fontos, hogy koptassák a fogaikat, így nem okoznak maguknak és nekünk sem sérülést. Ők nem kutyák vagy macskák, de nekik is szükségük van a szeretetre és a törődésre. Felelőtlen az, aki élő állatot vesz a gyereknek pár hétre – hangsúlyozta Tímea.

Azt is elmondta: a sokorópátkai Fogadójukban húsvét alkalmából lehetőségük van az odalátogató gyermekeknek beülni a nyulak közé, etetni őket. Ezzel is szeretnék elérni, hogy a szülők ne vegyenek számukra kisállatot ajándékba, inkább az élményprogramot válasszák. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában