2024.02.20. 18:49
Lovagjelölteket fogadott be a Szabadtűzi Lovagrend
Két új taggal bővült a Szabadtűzi Lovagrend a kapuvári Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztiválon. Hivatalos avatásuk majd májusban lesz, de már esküt tettek és megfogadták, hogy magatartásukkal öregbítik a magyar gasztronómia és a lovagrend hírnevét.
KapuvárA február elején megrendezett kapuvári Böllérmáj- és Gasztronómiai Fesztivál egyik érdekes eseménye volt a Szabadtűzi Lovagrend lovagjelöltjeinek ünnepélyes befogadási ceremóniája. Ez a szertartás a lovaggá avatást előzi meg közvetlenül és a jelöltek számára jelzi, hogy a kitűzött célok érdekében végzett tevékenységük, szakmai felkészültségük alkalmassá teszi őket arra, hogy a lovagrend tagjainak sorába felvételt nyerjenek. A lovaggá avatás május 4-én, a szabadtűzi sütés-főzés világnapján lesz.
A rendezvényen dr. Szabó Antal István kapott lovagi befogadó nyilatkozatot, illetve Gál Kristóf ifjú lovagi oklevelet vehetett át, dr. Simon Tamás nagymester, Ferenczi István főkancellár és Magyar László, északnyugat-dunántúli főkapitány jelenlétében, aki a kapuvári ÍzvadÁszok főzőcsapat vezetője, a böllérmájfesztivál főszervezője.
A Szabadtűzi Lovagrend 2010 óta működik, 2012-ben alakult meg a Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület. Határon belül országszerte és a határon túli, magyarlakta területeken is kiépültek a rend egységei.
Az új lovagok, akik tulajdonképpen már teljes jogú tagjai a rendnek, esküt is tettek. Ebben megfogadták, hogy magatartásukkal, a gasztronómiai hagyományok ápolásával, a szabadtűzi sütés-főzés gyakorlatával a közösségkovácsoló, barátságerősítő hatás tiszteletben tartásával öregbítik és védik a lovagrend jó hírnevét.
A lovagrendbe bárki kérheti felvételét, persze vannak szabályok és feltételek. A legfontosabb, hogy a jelölt szeresse a szabadtéri főzéseket, a jó ételeket és érezze magát jól a rend által szervezett rendezvényeken.