A jövő tudósai

2024.02.27. 18:57

Könyvbemutató és életút - A jövő emberéről, Neumann Jánosról beszélgettek a győri egyetemen - fotók

Tavaly magyarul is megjelent a neves brit tudományos szerző, Ananyo Bhattacharya világhírű magyar tudósról szóló könyve, a „Neumann János – Az ember a jövőből”. A kötetet kedden este a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában mutatták be, ahol dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese beszélgetett a szerzővel, aki személyesen látogatott el Győrbe.

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

– Hogy került a brit szerző a győri campusba? – kérdeztük dr. Lukács Esztert.

– Tavaly szerveztek egy konferenciát New Yorkban Neumann János emlékére, amin ott volt egy nagyon híres angol matematikus, aki egy magyarul is megjelent könyvet írt tudósunk életéről. Ezen az eseményen egyetemünk tudományos titkára és Science Parkunk igazgatója képviselte az intézetet. Karácsonyra elhozták a könyvet. Elolvasva azt gondoltam, hogy meg kell hívnunk a kötet szerzőjét és megkérdeznünk arról, hogy brit állampolgár létére miért Neumann Jánost tartja a világ valaha élt legokosabb emberének. Erre a kérdésre keressük a választ a mai beszélgetésen – árulta el dr. Lukács Eszter.

Természetesen ezt a kérdést mi is feltettük a szerzőnek.

– Elsősorban nem az a kérdés, hogy én miért írtam róla, hanem az, hogy miért nem írt más, főleg magyar szerző róla könyvet. Állítom, hogy ő a 20. század egyik, ha nem a legfontosabb embere, fontosabb mint  Einstein, vagy sok más, mert a matematika alapjait, a mesterséges intelligencia, a játékelmélet, a kvantummechanika alapjait minid ő fektette le. Megteremtette a számítógép és az emberi intelligencia közötti kapcsolat lehetőségét. Akkor, amikor a tudós az elméleteit megalkotta, még nem tudták, hogy ezek ilyen nagy jelentőségűek, ez csak később igazolódott be, amikor már úgymond használjuk ezeket az eszközöket. A 20-21. században vált fontossá igazán a matematika. Kevesen ismerték fel, hogy a jövőben ez ilyen fontosságú lesz, ezt szerettem volna kihangsúlyozni a könyvemben is – válaszolta a szerző.

Ananyo Bhattacharya két és fél évnyi munkát fektetett a könyv megírásába, kapcsolatban állt a tudós lányával is. A kötetet már 12 nyelvre lefordították, s ahhoz képest, hogy matematikai témájú, meglepően jók az eladási adatok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában