Kilencedik tanácskozás

2024.02.05. 13:49

Fókuszban az erdő - Erdészeti Tudományos Konferencia Sopronban - fotók

Országos, tudományos konferencia kezdődött hétfőn Sopronban, amelyet Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár nyitott meg. A kétnapos konferencia fókuszában az erdőgazdaság, vadgazdálkodás és természetvédelem áll.

Varga Henrietta

Meg kell ismernünk a szakmai, innovációs elképzeléseket - hangsúlyozta beszédében Zambó Péter. Fotó: Máthé Daniella

A kilencedik alkalommal megrendezett tanácskozáson az oktatók és kutatók közvetlenül találkozhatnak a gyakorlati szakemberekkel, ötleteket meríthetnek, inspirálódhatnak egymástól, így valójában a rendezvény nem csak egy tudományos esemény, hanem egyfajta fórum is az erdészettel foglalkozó embereknek.

A kétnapos konferencia nyitórendezvényén Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a konferencia egyik kiemelt célja, hogy az oktatók, a hallgatók és a külsős szakemberek is bemutatkozhassanak és számot adhassanak azokról a kutatási eredményekről, amelyeket a megelőző években végeztek.

- Rendkívül fontos, hogy mindannyian megismerjük az egyetemen, a külső helyszínen dolgozók szakmai, innovációs elképzeléseit, és azokat rövid időn belül átadhassuk a terepen dolgozó erdész kollégáknak annak érdekében, hogy azt ők is minél hamarabb alkalmazhassák. Kiemelt feladatunk, hogy olyan kutatási témákat keressünk és támogassunk - akár az egyetem vagy az agrárminisztérium részéről -, amely napjaink aktuális problémáival foglalkozik. Ilyen például a klímaváltozás, a globális felmelegedés az erdőtelepítések gondja. Igénybe kell vennünk azokat a közös agrárpolitikai támogatásokat, amelyekre a következő időszakban nagyon komoly lehetőségek és források állnak rendelkezésre - hangsúlyozta.

- Rendkívül nagy számú előadással jelentkeztek az oktatók, így az erdőgazdálkodás teljes palettáját lefedhetjük ezen a két napon - mondta el lapunk kérdésére dr. Heil Bálint, az Erdőmérnöki Kar dékánja. - Az itt bemutatott eredmények vagy kezdemények, új gondolatok hozzájárulnak az erdőgazdálkodás, az erdővédelem, az erdőökológia területeinek fejlődéséhez, hiszen az erdők kulcsszerepet játszanak abban, hogy a klímaváltozás ellen küzdjünk, az ökoszisztémák működését, biológiai sokféleségét fenntartsuk, és abban is, hogy fenntartható faanyag-termesztést végezhessünk. Nem csak személyesen, hanem online is részt vehetnek a kollégák, így több százan hallgathatnak végig bennünket - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában