Disznóvágás közösségben

2024.02.24. 20:17

Fertőrákoson idén már harmadszorra disznólkodtak - Ameddig sült a töpörtyű, szólt a zene a színpadon - fotók

Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a hagyományos disznótoros hétvégét Fertőrákoson, amely egyre népszerűbb, rengeteg látogatót vonz Sopronból és a környező településekről is.

Varga Henrietta

Jó hangulatból nem volt hiány az fertőrákosi disznótoros rendezvényen. Fotók: Szalay Károly

A rendezvénysorozatnak egyre messzebb megy a híre, hiszen a hagyományok ápolásával, finom falatokkal, pálinkával és különböző disznótoroshoz kötődő versenyekkel idézik meg a régi, falusi disznóvágások hangulatát. Célja, hogy a vendégek megismerjék Fertőrákos remek szolgáltatásait és felhívják a figyelmet arra, hogy a település nem csak természeti és kulturális értékekben, hanem gasztronómiában is rendkívül gazdag.

- Fertőrákos turisztikai szezonokhoz kötött, azonban szerettük volna, ha a február a vendéglátóhelyeken enyhít kicsit a szezonalitáson és mivel a régi magyar falusi ember a téli hónapokban disznót vágott, ezeket az ételeket pedig mindenki nagyon szereti jött az ötlet, hogy rendezzünk egy ilyen jellegű programot - mesélt a kezdetekről Tompa Judit, közösségszervező.

 - A borászatokban, a helyi sörfőzdében egész hétvégén borkóstolók voltak disznótoros hidegtálakkal, az éttermek pedig gasztronómiai különlegességekkel készültek a hétvégére. Erre az időre a helyi borászok is kitelepültek, a rendezvénysátor mellett pedig kézműves, gasztronómiai termékeket vásárolhattak az érdeklődők, különös tekintettel a disznóságokra. A gyerekekről sem feledkeztünk meg, a helyszínek közötti lovaskocsikázással, különböző foglalkozásokkal, üvegfestéssel vártuk őket egész hétvégén - tette hozzá.

- Az esemény fő attrakciója a töpörtyűsütő verseny volt, amelyen az idén tizennégy csapat mérettette meg magát. Az elkészült ételekre a közönség is szavazhatott, a legtöbb szavazatot begyűjtő csapat nyerte a közönségdíjat, a végső döntést azonban egy öttagú zsűri hozta meg. Rendezvényünkről eddig csak pozitív visszajelzést kaptunk, tavaly például egy kisebb társaság érkezett a szomszédos településről, akik mindig csak átutazóban jártak Fertőrákoson, de az esemény felkeltette az érdeklődésüket. Elmentek egy borkóstolóra, majd a töpörtyűsütő versenyre is ellátogattak. Annyira pozitív élményekkel tértek haza, hogy a nyári szezonban többször visszatértek Fertőrákosra. Azt gondolom, hogy ez a kis történet is azt bizonyítja, hogy a rendezvényt szeretik az emberek és érdemes csinálni - zárta a beszélgetést.

A fertőrákosi Polgármesteri Hivatal csapata idén először vett részt a töpörtyűsütő versenyben. Palkovits János, a település polgármestere elmondta, hogy végig összedolgoztak, Nagy Attila, jegyző koordinálta a kis csapatot, a sütés pedig igazi felvidéki, friss alapanyagokból, hagyományos recept alapján történt, úgy, ahogy elődeink annak idején a készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában