Ez történt

2024.02.16. 09:49

Ezt írta a Kisalföld 1974-ben - Házgyári felújítás

Barki Andrea

2004 - Sramli és tűzijáték a győri bálokon

Sramli és harmonikaszó, népviseleti ruhába öltözött énekesek, táncosok, akik jókedvűen ropták a táncot a győri sváb bálon szombat este. A tűzoltóbálon tánc- és hastáncbemutatóval szórakoztatták a résztvevőket a szervezők. S ami mind a két helyen azonos volt: fergeteges hangulatban töltötték az estét a vendégek. A kilencedik sváb bált rendezték Győrben szombaton este a német hagyományápolók, akiknek a népi kultúra őrzése, felelevenítése a céljuk. A bálra minden jegy elfogyott, s a szervezők legnagyobb sajnálatára nagyon sok érdeklődőnek nem jutott belépő. Az esten a német kulturális egyesület énekkara és zenekara, az Akkordeon harmonika-zenekar együtt játszott és énekelt a soproni Continental Kapelle együttessel, s fergeteges hangulatot csináltak. Ami nem csoda, hiszen amikor 11 harmonikás együtt játszik, már senki nem tud megülni a helyén. Az est nemzeti jellegét emelte a bajoros menü, s a népviseleti ruhák is azt erősítették. Az idei volt a harmadik győri tűzoltóbál, amelyen a máskor a mentésben részt vevő társak, kollégák családtagjai is megismerhették egymást, s barátságok szövődhettek a kötetlen beszélgetések során. A bál hivatalos megnyitója után a Grácia művészeti együttes bemutatóját, majd egy hastáncbemutatót követően maguk a bálozók is bemutathatták tánctudásukat. Este tíz után tűzijátékban gyönyörködhettek a bál résztvevői, s éjfélkor a szokásos tombolahúzás sem maradt el.

1994 - Együtt és jókedvűen- Ígéretes programok

Együtt és jókedvűen A család éve rendezvényeire a kormány megyénként 500 ezer forint támogatást adott. Győr-Moson-Sopron megyében a tervezett programok finanszírozásáról március elején döntenek majd. A nagycsaládos egyesületekhez eddig benyújtott igények alapján úgy látszik, hogy lesz helye nemcsak ennek a pénznek, hanem a megyei önkormányzaténak is, a program ugyanis bőségesnek ígérkezik. Tegnap Szentkuti Károly,a megyei közgyűlés alelnöke lapunknak elmondta, hogy június 18-19-re tervezik a megyei nagycsaládosok találkozóját Kapuvárra, ahol sport - és játékos vetélkedőkkel igyekeznek a részt vevő családok számára kellemes hangulatot teremteni. Győrben a Családi lap támogatásával szerveznek családi napot, amelynek a színtere délelőtt a Széchenyi tér mint vásártér. Délután a sportcsarnokban - a helynek megfelelően - mozgásra ösztönzik a jelenlévőket. A nap zárásaként a családok - nevelőintézeti gyermekek társaságában - a győri színház balettelőadására látogatnak el. Sopronban 250-300 résztvevővel számolnak arra a rendezvényre, ahol szó esik többek között a családok helyzetéről Európában, s amelyet kirándulás követ a fertődi parkba. Mosonmagyaróváron a nagycsaládosok lipóti fürdőnapot terveznek, amelyre körülbelül 200 család részvételére számítanak. Az alelnök elmondta, hogy a rendezvények fő célja a kellemes együttlét, a barátkozás, a hasznos és emlékezetes időtöltés. Hozzátette azt a személyes tapasztalatát, hogy ezekre az eseményekre mindenkinek érdemes kellő figyelmet fordítani, hiszen senki nem születik nagycsaládosnak, mindenki először egy, aztán két gyermekkel kezdi. Aki pedig gyermekkorában jól érzi magát a nagy családban, az felnőtté válva is ilyen kellemes családi légkör megteremtésére törekszik.

1974 - Ügyeletesünk jelentette: 3600 lakáshoz elég

 

A múlt év végén kezdődött meg a győri Házgyárban a rekonstrukció, amelyben számottevő műszaki és technológiai fejlesztést is megvalósítottak az építők. A február eleje óta tartó próba után –amikor is már csak az apró feladatokat kellett elvégezni – tegnaptól üzemszerűen készülnek a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat házgyárában az eddiginél jobb és szebb lakások összeszerelésére alkalmas panelek. A műszaki fejlesztések közül érdemes megemlíteni a többi között a fürdőszoba-térelemek egy darabban történő öntését, a panelcsatlakozások nyílt hézagainak új kiképzését, a loggia térelemet mindezek a házgyári lakások minőségének további javulását eredményezik. A Házgyárban a tervek szerint az idén, a tíz és fél hónap alatt 3690 lakásnak megfelelő panelt készítenek, alapterületre átszámítva így is 2900 négyzetméterrel többet, mint az első, az 1968. évben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában