Mérföldkövek

2024.02.28. 16:37

125 éves az óvóképzés - Elindult a tavaszi szemeszter a soproni Nyugdíjasegyetemen

Óriási érdeklődés övezte a soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszterének nyitó előadását, amelyen dr. Hartl Éva a Soproni Egyetem, Benedek Elek Karának docense mutatta be a soproni óvóképzés 125 éves történetét. Az egyetem és a Kisalföld díjtalanul látogatható rendezvényén prof. dr. Faragó Sándor akadémikus, rector emeritus, a programok főszervezője köszöntötte a régi és új hallgatókat majd invitálta őket a 25. jubileumi szemeszter előadásaira.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

A köszöntőt követően dr. Hartl Éva, a Benedek Kar, Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet egyetemi docense ismertette a soproni óvóképzés azon mérföldköveit, amelyek a 125 évet jellemezték. 

- Nem véletlenül választottam a Magból szárba szökkenj címet az előadásomnak, hiszen a nevelés is ugyan olyan, mint egy kis növénynek az ápolása. Sopronban ez a kis magocska viszonylag korán elvetődött, az előtörténethez hozzá tartozik, hogy a városban már 1838-ban volt kisdedóvó intézet. Az ide járó hölgyek megtanulták, hogyan lehet a gyermekeket gondozni, nevelni annak érdekében, hogy szépen fejlődjenek és megfelelő utat járjanak be gyermekkorukban - mondta. - A fordulópont 1899-ben volt, amikor az Isteni Megváltó Leányainak rendje az Orsolyita renddel közösen óvóképzőt nyitott. Az első osztály tizenkét fővel indult, ők voltak az első képzett óvónők a város történetében. Az itt tanító szerzetesnők nagyon nagy szeretettel és szakmai igényességgel, a modern pedagógiai elveket mindig beépítve tanítottak. 1927-ig két éves volt a képzés 1927 és 1931 között három, majd 1931-től négy évfolyamúvá bővült - tette hozzá. 

- A rend fennállása alatt ( 1948-ig) 650 óvónő szerzett itt képesítést, tudatosan és szakmailag kiválóan felépített, a modern pedagógiai elveknek mindenkor megfelelő valláserkölcsi, hazafias nevelést adott a lányoknak a gyakorlati képzés mellett. 

- Az iskola életében a következő mérföldkő az ötvenes évek végére tehető, 1959-ben érettségire épülő felsőfokú tanító-és óvónőképzés vette kezdetét. A '70-es években újabb fordulatok következtek, hiszen részt vettünk a köznevelési program kidolgozásában, ami meghatározó jelentőségű a szakmai munka szempontjából. Elmondhatom, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg változás történt, új tanterveket készítettünk, több tankönyvírásban vettünk részt, de a legfontosabb, a gyakorlatorientált, családias képzés változatlan maradt - zárta előadását.

Az óvóképzés első éve 12 növendékkel indult, 1948-ig 650 óvónőt képzett az intézet, 1959 és 2023 között pedig már 11604, nappali és levelező tagozatos hallgató végzett a nagy múltú intézményben.

Varga Józsefné évek óta a nyugdíjasegyetem hallgatója. Az előadás kifejezetten tetszett neki, megerősítette őt abban, hogy az óvodában is kiemelten fontos a szeretetteljes, óvó környezet és hogy ez mennyire fontos a gyerekek fejlődése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában