Ünneplés

2024.01.26. 20:14

Szülinapos a soproni Macskakő Gyermekmúzeum - fotók

Művészetterápia és utazó foglalkozás a múzeumban

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

Kiskamaszkorba lépett a 2017-ben alapított Macskakő Gyermekmúzeum, ahol pénteken szülinapi ünnepséget szerveztek. Az érdeklődőket többek között sütizéssel, családi activity-vel és játékos feladatokkal várták, melynek keretében régi és új iskolaszereket kellett a gyerekeknek szétválogatniuk, illetve iskolaköpenyeket is próbálhattak. A játékos feladatok között szerepel versolvasás is, amelyek segítségével iskola témájú műtárgyainkat is felfedezhetik a szülinapi buliban résztvevők.

Gyerekzsivajtól hangos, élettel teli a soproni belváros egykori patinás épülete, az Eggenberg-ház, ahol 2017-ben helyet kapott a Soproni Múzeum élményközpontú közösségi tere, a Macskakő Gyermekmúzeum. Az intézményben a legkisebbek a saját módszereikkel, játékosan fedezhetik fel a régi korok mindennapi életét az egykor és a ma használatos tárgyakon keresztül. 

– Kiskamaszkorba lépett a Macskakő, így tematikus múzeumpedagógiai programmal ünnepeljük a hétéves fennállást. A pénteki ünnepség sütizéssel kezdődött, a program során pedig olyan játékos feladatokat oldhattak meg a résztvevők, amelyek az iskolával kapcsolatosak, de volt versolvasás is. Mindezek mellett meghirdettünk egy fotópályázatot. Arra kértük a látogatóinkat, hogy osszák meg velünk az elmúlt évek emlékeit – mondta Egresits Anita, a Soproni Múzeum közművelődési munkatársa. 

A gyermekmúzeum állandó tárlata 2018-ban Az Év Kiállítása lett. Az intézmény azzal nyerte el a rangos elismerést, hogy a gyermekkor sajátosságait figyelembe véve, játékosan mutatja be a múzeumi gyűjteményt. A gyermekmúzeum egy múzeumpedagógiai díjjal is büszkélkedhet. 

– Az állandó tárlatunk mellett óvodáskortól kezdve általános iskolás korig tartunk múzeumpedagógiai órákat. Most már több éve elérhető az Utazó Múzeum, mint pedagógiai foglalkozássorozat, amit különböző tematikák szerint állítunk össze. Ez nagy népszerűségnek örvendett, főleg akkor, amikor az energiaválság miatt látogatói üzemszünet volt az intézményben. Emellett Martos Virág kollégámnak, aki gyógy- pedagógus, van egy speciális művészetterápiás foglalkozása. Ennek köszönhetően tavaly elindítottuk az Örömcsoport foglalkozását, ahová a soproni Kozmutza-iskola speciális igényű gyermekeit invitáljuk múzeumpedagógiai órákra. Ez egy zenés foglalkozás kézműveskedéssel összekötve. Az Örömcsoportnak idén is szeretnénk lehetőséget biztosítani a foglalkozásokra – részletezte Egresits Anita és hozzátette: szezonális, ünnepekhez kapcsolódó órákkal is készülnek a gyermekeknek, illetve rendszeresen részt vesznek a Múzeumok Éjszakáján és Becska Zsóka közreműködésével szervezik meg a magyar népmese napját. 
Egresits Anita végezetül elárulta, hogy a Macskakőben lehetőséget adnak arra is, hogy osztályok, csoportok, de akár tehetséges gyerekek önállóan is bemutatkozhassanak alkotásaikkal egy-egy időszakos kiállításon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában