Programajánló

2024.01.05. 12:10

Sokat nem, de pár klassz hétvégi programot tudunk mutatni az év első hétvégéjére Győr-Moson-Sopronban

Új évi koncert ad szombaton a 100 Tagú Cigányzenekar Mosonmagyaróváron.

Kisalföld.hu

A 100 Tagú Cigányzenekar 2024 első szombatján Mosonmagyaróvárra érkezik.

Győr

KONCERT

Egy kiállítás képei

01. 10., szerda, 19.00

Richter János Hangverseny- és Konferenciaterem

M. P. Muszorgszkij–M. Ravel: Egy kiállítás képei

Közreműködik: Fabian Köhring – fuvola.
Vezényel: Berkes Kálmán.

A Győri Filharmonikus Zenekar a Nikisch-bérletben megrendezett koncertjét francia muzsika indítja: Claude Debussy 1890-ben zongorára írott Danse című darabja, amelyet a hangszerelés utolérhetetlen mestere, Maurice Ravel 1922-ben ültetett át a szimfonikus zenekar apparátusára. Háromtételes D-dúr fuvolaversenyét 1778-ban Mannheimben a lelkes amatőr fuvolista, Ferdinand de Jean felkérésére komponálta Mozart, aki egy évvel korábban írt C-dúr oboaversenyét dolgozta át a foglalkozására nézve orvosként működő zenebarát számára.

A mester nem különösebben kedvelte a fuvolát és a fuvolistákat: ebből szerencsére mit sem érezni ebben a bájos és elegáns versenyműben, amelynek szólóját a zenekar szólamvezető művésze, Fabian Köhring (képünkön) adja elő. Jóllehet Muszorgszkij eredetileg zongorára szánta a Viktor Hartmann építész alkotásai nyomán készült remekművét, az Egy kiállítás képei „nem kerülhette el sorsát”: a zseniális portrék nagyzenekar után kiáltottak. S ki lehetett volna alkalmasabb e művészi kihívásnak megfelelni, mint Maurice Ravel? 1922-ben készült el a zenekari hangszínek teljes palettáját felvonultató, az eredeti zongoraverziót is felülmúló népszerűségű feldolgozásával, amelyet a Bostoni Szimfonikusok és Szergej Kuszevickij karmester rendelt meg tőle. A Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyét Berkes Kálmán dirigálja.

Jegyár: 5850 Ft.

Mosonmagyaróvár

Zene

Új évi koncert a 100 Tagú Cigányzenekarral

01. 06., szombat, 19.00

Flesch-központ

Január 6., szombat, 19 óra

A 100 Tagú Cigányzenekar a világ legnagyobb cigányzenekara. Az általuk előadott művek hangzásvilága, hangszerelése páratlan, össze nem téveszthető. Előadásmódjukban van valami többlet, ami abból adódik, hogy saját érzésvilágukat, temperamentumukat, zenei szabadságukat, a gyermekkortól tartó közös zenélés örömét is megjelenítik az adott műben annak érdekében, hogy megteremtsék a közönség és a zenekar között a kapcsolatot, azt a különleges atmoszférát, ami a páratlan zenei élményt eredményezi.

A zenekar repertoárja nagyon gazdag, többek között Liszt-, Bartók-, Kodály-, Hubay-, Erkel-, Brahms-, Csajkovszkij-, Sarasate-, Strauss-művek mellett természetesen felcsendülnek majd magyar nóták és tradicionális magyar cigány muzsika is, melyeket különleges egyedi hangszerelésben, a 100 tagúra jellemző hangzásvilággal tolmácsol a zenekar.

Jegyek válthatók online a tixa.hu oldalon és a Flesch-központ jegypénztárában.

Kiállítás

Győr-Moson-Sopron vármegye építészete 2022 – vándorkiállítás

01. 05., péntek, 16.00

Flesch-központ

A kiállításon a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Építész Kamara kísérletet tesz az elmúlt évek építészeti termésének felvonultatására, közülük is kiemelten „A vármegye építészetéért” díjjal elismert dicséretes alkotások és alkotóik bemutatására. A kiállításon 27 alkotóközösség közel 90 építészeti alkotása látható a vármegyei építészkamara tagjainak munkásságából.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a kiállítás megnyitójára, melyet január 5-én, pénteken 16 órakor tartunk.

A megnyitón köszöntőt mond Fehérné dr. Bodó Mariann címzetes főjegyző. A kiállítást megnyitja Kitley Tibor városi főépítész. A kiállítást bemutatja Horváth Tamás PhD építész, egyetemi docens, a kiállítás kurátora.

A kiállítás január 18-ig látogatható.

Sopron

ELŐADÁS

Szerda esti beszélgetések

01. 10., szerda, 18.00

Liszt-központ, Munkácsy Terem

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának vendége és beszélgetőpartnere Kautzky Armand Jászai-díjas, érdemes művész.

Belépőjegy: 3500 Ft. Jegyek válthatók a Liszt-központ jegyirodájában és online.

A színházpártolók regisztrációval ingyenesen részt vehetnek a programon.

ZENE

Dohnányi: Zongoraötös

01. 05., péntek, 16.00

Liszt központ, Munkácsy Terem

Kamarazene a Soproni Szimfonikusokkal. Műsoron: Dohnányi Ernő: c-moll zongoraötös, op. 1. Szólista: Várallyay Kinga.

A részvétel ingyenes!

EGYÉB

Hauszner Sándor fotóművész kiállítása

01. 04., csütörtök, 16.00

Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ

Hauszner Sándor fotóművész Válogatás 70 év fotóiból című kiállítása. A tárlatot megnyitja Wittmer László fotóművész. Közreműködnek Schwarz-Tomics Adina furulyán és Schwarz-Tomics Ramon trombitán.

A kiállítás megtekinthető január 10-ig.

A részvétel díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában