A fizika mindennapi csodái

2024.01.26. 17:00

Nagykorú lett a győri Baksa-gimánzium fizika napja - fotók

Nagykorú lett a győri Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium fizika napja. Immár 18. alkalommal szervezte meg az iskola az idén "A csodálatos anyag" témakörében a rendhagyó, hihetetlen sok ötletet, kreativitást, együtt gondolkodást és együtt munkálkodást igénylő szakmai napot, aminek híre már nem csak a városban terjedt el.

Barki Andrea

Fotó: Nagy Gábor

Vármegyeszerte felkeltette az érdeklődést az egyik, sokak szemében mumus tárgynak számító tantárgy, a fizika iránt. Ha valaki ellátogatott pénteken a diákok által készített negyven standhoz, megtapasztalhatta, hogy a mindennapjaink része, nem valamiféle elvont fogalom csupán. Mintha igazi kiállításon lennénk, olyan profin vannak tálalva az anyagok, olyan szépen, udvariasan, magabiztosan adják el a diákok a saját témájukat. Látszik, élvezik, hogy beszélhetnek arról, amire ilyen alaposan felkészültek, s az is tetszik nekik, hogy a látogatók érdeklődését is fel tudják kelteni.

Bár természetesen a két legfrissebb Nobel -díjasunk, Karikó Katalin és Krausz Ferenc arcképe a fő helyre volt kitéve mint példa, nem mindenki lesz tudós. De nem is ez a célja a rendezvénynek, hanem hogy közelebb hozza hozzánk a fizikát.

– A diákok saját maguk választották ki a témájukat és a felkészítő tanárukkal együtt dolgoztak. Kihasználtak minden óraközi szünetet és minden szabadidejüket, hogy elkészítsék a bemutatójukat, megtervezzék standjaikat – mesélte Mosolits Erika igazgató.

– A fizika tantárgyat 9. és 10. osztályban tanulják a diákok, a következő két évben már csak fakultáción találkozhatnak vele. A téma az atomfizikától, az anyagok tulajdonságainak mikro és makro szinten való vizsgálatáig terjedt valamint a felhasználásukat is bemutattuk interaktív módon. Az a csodálatos, hogy a gyerekek adják át az ismereteket a gyerekeknek a saját nyelvükön, szintjükön. Az eseményre mintegy 1200 látogató jelezte érkezését – tudtuk meg Kurcsics Rafaella fizika tanártól, az esemény fő szervezőjétől, aki negyven éve töretlen lelkesedéssel tanítja a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában