Egyre fiatalabb korban

2024.01.29. 08:37

Házasságok és válások Győr-Moson-Sopronban – Kiugró adatok is akadnak a statisztikában

Vegyes a kép: Győrben és Sopronban tavaly kevesebben kötötték össze az életüket, mint egy évvel előtte, Mosonmagyaróváron viszont többen. Győrben stagnált, Sopronban csökkent a válások száma, Mosonmagyaróváron ellenben kiugróak az adatok. Arra is választ kerestünk, hogyan és mennyiért házasodik ma a magyar.

Gyurina Zsolt

A jelek szerint idén nagyobb lesz a házasodási kedv – mondja Rumpler Hajnalka écsi esküvőiruha-tervező. A képen Gőgh Laura modellel.

– Tavalyelőtt nagyon sokan pótolták be a pandémia miatt elhalasztott házasságkötéseket, 2023-ban azonban kevesen kötötték össze az életüket, mert nagy volt a drágulás. Bízom benne, hogy idén megint sok lesz a házasságkötés és talán az árak sem emelkednek meredeken – adott hangot reményeinek Rumpler Hajnalka, aki Écsen tervez egyedi menyecske- és esküvői ruhákat. Szavait megerősítik a KSH friss adatai: tavaly Győr-Moson-Sopronban 2500 esküvőt tartottak, szemben a 2022-es 3310-zel. Az écsi tervező hozzátette, hogy a párok átlagéletkora éveken át egyre magasabb volt, most újra sok a huszas éveiben életét összekötő fiatal. 

- Az esküvőjüket tervezőket két részre osztanám: az egyik fele igyekszik minél kevesebb pénzből kihozni a nagy esemény, a másik fele pedig sokmillió forintot szán rá. Egyáltalán nem ritka a három-ötmilliós esemény, de vannak, akik akár tízmillió forintot is elköltenek - fogalmazott. Rumpler Hajnalka az esküvői ruhatrendekről szólva elmondta, divat a kivágott, felsliccelt menyasszonyi ruha, ő ezt szívesen vegyíti kézi hímzett, motívumos stílussal.

Győrben ősszel az igen, tavasszal a nem a sok 

– Tavaly 804 esküvőnk volt, ebből a nyilvánosság kizárásával, csak két tanúval 175 esetben történt esketés – nyilatkozta lapunknak Kissné Pápai Andrea, a győri polgármesteri hivatal anyakönyvi osztályának vezetője. – A házasulók leginkább a húszas éveik végén, harmincas éveik elején lévő párok, de előfordulnak idősebbek és olyan is egy-egy, aki gyámhatósági felmentéssel köti a házasságot. Ez 16–18 éves kor közötti személyekre vonatkozik. 
Kissné Pápai Andrea hozzátette, hogy szeptemberben (88), augusztusban (63), májusban (61) volt sok esküvő, ez minden évben így van. Külföldi állampolgár nagyon sok volt, és sokféle nemzetiségű: indiai, kínai, Fülöp-szigeteki, olasz, szlovák, szerb. 
Külső helyszínen, vagyis Győr közigazgatási határain belül, általában a vendéglátás-vacsora helyszínén 116 alkalommal tartották a szertartást. Még mindig nagyon felkapott helyek az Amstel, az Achilles Park, az Aranyhal étterem, a Zöldfa, a Kristály. 

Érdeklődtünk arról is, hogy mely hónapokban válnak el a legtöbben. Erre azt válaszolta, hogy sok a válás márciusban, novemberben válik jogerőssé, egyébként viszonylag egyenletesen 20–30 közötti a számuk havonta, kivétel a január és az augusztus, akkor csak néhány eset volt. 

 

Sopronban osztrákok is kimondják az igent 

A soproni önkormányzat tájékoztatása szerint tavaly a városban 310 házasságot kötöttek, ez némi csökkenés a 2022-es 349-hez képest. Válás viszont kevesebb volt, 115 a korábbi 157 után. Mint közölték, a házaspárok között minden korosztály megtalálható. Sokan vannak, akik nem először házasodnak, ezért a középkorúak és az idősebbek is szép számmal megjelentek az anyakönyvvezető előtt. A külföldiek között az osztrák a legtöbb. 
Sopronban a legközkedveltebb külső helyszín a Solo étterem. 

Mosonmagyaróváron mindenből több 

A házasságkötések száma Mosonmagyaróváron 2022-höz képest 49-cel nőtt 271-re – tájékoztatott Mayer Krisztián igazgatási osztályvezető. A házasságkötések száma a nyári, illetve az őszi hónapokban magasabb, a legtöbbet a hivatali helyiségben tartják. A válások száma növekszik, 2022-ben 70 válást regisztráltak, 2023-ban pedig 128-at.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában