Éjféli kipukkanó buborékok

2023.12.31. 12:23

Egyre több a hazai készítő - A pezsgő népszerűsítéséért sokat tesznek napjainkban

Ezekre a napokra esik az éves pezsgőfogyasztás nagy része. Főleg szilveszterkor és jeles alkalmakkor kerülnek elő a palackok. Az utóbbi években azonban történt változás, többen állítanak elő, vásárolnak és fogyasztanak is pezsgőt.

Kisalföld.hu

Nagy Róbert a győri Therápia borszakértője szerint idén is bőséges a pezsgőkínálat, és egyre többen keresik szilveszterkor.

Fotó: Csapó Balázs

Nagy Róbert, a győri Therápia borszakértője szerint a minőségi és a különleges pezsgők felé mozdult el a kereslet. 

Új termékek is megjelentek piacon, mint például a jég, vagy a gyümölcsös pezsgők. Emellett egyre keresettebbek a száraz, és natúr termékek. Ma már bátran kísérletezünk, és teszünk próbára akár egy epres, szamócás ízeket mutató rosé pezsgőt.
Nem mindegy azonban, miként kerül a buborék a pezsgőbe. Létezik palackos és tartályos érlelésű, de természetesen előbbi a magasabb minőségű.

– A koktélipar egyre szívesebben alkalmazza a pezsgőt, emellett a habzóbor, és a gyöngyözőbor fogyasztása is egyre népszerűbb. Ha az árakat nézzük, természetesen vannak olcsóbbak. A felső határ persze a csillagos ég, óriási különbségek vannak a termékek között - mondta Nagy Róbert.

A régi klasszikus magyar pezsgőmárkák évtizedek óta piacon vannak. Gondoljunk csak a Törley-re, amelyet már az 1900-as évek elején ismertek Amerikától Ausztráliáig. Ma a cég évi 10-12 millió palackot gyárt, ezzel megőrizve vezető helyét a hazai pezsgőpiacon. Az árak változóak a boltok polcain. A Charmant Doux és a Muscosecco (édes és száraz) pezsgő ára 1300 forint körül mozog. Az Excellence Sárgamuskotály már kicsit drágább, palackja 1800 forintnál kezdődik. Ezernyi márka és aroma, ízvilág. A gyümölcsös pezsgők ára már borsosabb, 3-4 ezer forintért válogathatunk. Alkoholmentes pezsgő is kapható, így az is koccinthat szilveszterkor, aki vezet. A legolcsóbb változatért 1200 forintot kérnek.

A borszakértő kiemelte, hogy a pezsgő népszerűsítéséért sokat tesznek napjainkban. Több olyan borász van idehaza - sőt egyre több a térségben is - aki nem csak azért készít pezsgőt, mert egyre nagyobb rá az igény, hanem mert szélesíti a palettáját, próbálja visszahozni a régi hagyományt. 

- Kevesen tudják, de a világ öt legnagyobb pezsgőgyártója és fogyasztója között szerepelt Magyarország. Van helyünk ezen a piacon, mert a magyar borok és a magyar éghajlat kiválóan alkalmas a pezsgőkészítésre – hangsúlyozta Nagy Róbert.

A soproni Tascher Bor- és Pezsgőházban idestova 20 éve foglalkoznak pezsgőkészítéssel.

Taschner Kurt István vallja, a harmonikus íztől és a finom buborékoktól lesz jó a pezsgő. 
Fotó: Szalay Károly

- A jó pezsgő az, amit az ember szívesen fogyaszt, a harmonikus ízvilágáért és a finom buborékok élményéért. A borászatunkban palackos erjesztéssel készülnek a pezsgőink.A borhoz hasonlóan attól lesz jó az ital, ha minél kevesebb benne a cukor - mondta el Taschner Kurt István. A soproni borász azt javasolja, hogy az italhoz illő pohárból nyolc celsius fokra lehűtve fogyasszuk.

Megkérdeztük a fogyasztókat is, milyen pezsgőt választanak az ünnepekre:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában