Élmény mindkét korosztálynak

2023.12.11. 18:09

A szorgos diákkezek alatt szépültek az ellátottak a mosoni idősek klubjában - fotók

Több év kihagyás után a mosoni idősek klubjában jártak a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskola fodrász és kozmetikus tanulói: sorra szépültek a mosolygós nénik, bácsik, akikkel társasozni is leültek.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Szabóné Pataki Lilla, a Hunyadi-iskola fodrász oktatója szerint a pandémia előtt jártak már a Naposházban és idősek klubjaiban, otthonaiban a diákokkal. Azonban ez a szép hagyomány megszakadt és most újraélesztik. A szorgos diákkezek alatt szépültek az idős ellátottak, de közös móka is várt a két generációra: több asztalon is előkerültek a társasjátékok. Kicsit más helyzetben találták magukat, mint a megszokott gyakorlati órák.

– Az ilyen programok a generációk közötti kapocs erősítését is szolgálják. Az idősek zárkózottak voltak eleinte, de együtt a fiatalokkal elkezdtek linzert szaggatni, társasjátékozni, memóriakártyával játszani, és lassan feloldódtak. A gyerekeknek is elmondtuk, hogy mire számíthatnak az időseknél, akik között sok a demens. Ez egy élmény mindkét korosztály részére – vélekedett Takáts Tímea terápiás munkatárs, aki szerint az érintés is fontos az ellátottaiknak, közülük sokan ugyanis egyedül élnek.

– Mi a kozmetikus tanulókkal arcmasszázzsal készültünk: megtisztítottuk, majd leradíroztuk arcukat, amit a kényeztető masszázs követett. Volt, aki azt mondta, ilyenben még nem volt része. Örülünk, hogy jót tehetünk, ugyanakkor diákjaink tanulását is segítjük, hiszen itt más bőrtípusokkal is találkoznak – fogalmazott Uzonyi Judit kozmetikus oktató, megjegyezve, hogy boldogok, hogy feldobhatták a klubba járók életét.

– A lányom fodrász, az unokám is annak tanul. Fontos, hogy gyakorolni tudjanak a diákok. Az arcmasszázs jól esett – mesélte Gyökeres Tiborné Katalin.
– A tesóimon, rokonokon szoktam gyakorolni. Nagyon örültem, hogy itt lehetünk, és újat tapasztalunk – válaszolta Dán Regina, aki Benyó Biankával a Babos Mihályné haját szépítette épp.

Ha igénylik, még visszatérnek a tanulók oktatóikkal, akár már húsvétra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában