...a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére

2023.12.26. 06:05

A roráté a nép szeretetét adja

A roráté vagy hajnali misék alkalmat adnak az erőgyűjtésre, a megpihenésre, a lelki békére. Így vélekedik Bertalan atya, a csornai premontrei templom plébánosa.

Cs. Kovács Attila

A roráté vagy hajnali mise a római katolikus egyházban, adventi időszakban pirkadat előtt bemutatott szentmise. A Megváltó várásának és a Mária-tiszteletnek, a nép szeretetének megnyilvánulása, írja a katolikus lexikon. „Az ég még sötét. A tegnap gondja, mintha még aludna, a mai még nem ébredt fel. S a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére. Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs. A külső mozgás bekúszik a templomba s megnyugszik. Suttog egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is meggyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: Harmatozzatok égi Magasok!” – Fekete István írónk így látta a roráté miséket. 

A szanyi templomban gyerekek és szülők együtt vettek részt a reggel hat órakor kezdődő roráté miséken.  Fotó: Tóth Imre

Ám vajon járnak-e még a hívek a hajnali misékre, és mit ad a ma emberének? A Kisalföld által megkérdezett plébánosok szerint szép számmal vesznek részt az egyházközségek tagjai a rorátékon. Henczel Szabolcs szanyi plébános úgy látja, falujában hagyományosan a családok együtt mennek templomba. 

– Katolikus iskolánkban az osztályok vállaltak egy-egy hajnali misét, amikor ők teljesítettek szolgálatot. Mise után pedig a szülők a plébánián megvendégelték a gyerekeket egy reggelivel. Ez már régóta így van nálunk. A roráté misék karácsonyi előkészületekre hívják fel a figyelmet és a karácsonynak egyfajta tartalmat adnak. Ebben az évben én az érzékszerveket szólítottam meg. Az első héten a hallásról, a másodikon a látásról, a harmadikon a szívről elmélkedtem. A napunkat úgy tesszük teljessé, ha odafigyelünk arra, amivel a napi evangéliumi üzenet megérinti és megszólítja érzékszerveinket – foglalta össze a hajnali misék lényegét Henczel Szabolcs. 

A csornai premontrei templom padjai is megteltek az idei roráté miséken, tudtuk meg Boldvai Márton Bertalantól, az apátsági templom plébánosától. „A roráté alatt mindig van gyóntatás, és örömmel látjuk, hogy a hívek igénylik is. A napközbeni rohanásból nehéz csöndes időt kiszakítani. A hajnali misék alkalmat adnak az erőgyűjtésre, a megpihenésre és lelki békét, nyugalmat nyújtanak” – mondta Bertalan atya. 

A premontreiek a szombati roráték után az apátság étkezőjében közös reggelire várták híveiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában