Márton és újbor

2023.11.10. 06:53

Palackban az újbor Győr-Moson-Sopronban - Komoly kultúrája van a Szent Márton-napi kóstolásnak

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás, de nem csak ez a szokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Úgy tartják, hogy Márton az újbor bírája is. A Soproni és a Pannonhalmi borvidéken is már palackozták az első nedűket, és mindenhol elégedettek a minőséggel.

Dániel Viktória

A Cseri Pincészetben a legnépszerűbb tételeket az előző évekhez hasonló palackszámban tudták elkészíteni az időjárás okozta nehézségek ellenére is. Képünkön Cseri Norbert. Fotó: Rákóczy Ádám

– A Márton-napot, az újbort és a libás ételeket össze szokták kapcsolni, hiszen az újborok az új évjáratnak az első hírnökei. Hagyománya Franciaországból indult, november harmadik csütörtökje a francia borok kedvelői számára igen fontos dátum. Ekkor jelenik meg a francia újbor, a beaujolais, vagy hivatalos nevén a beaujolais nouveau, amely gamay szőlőből készül, és ennek a régiónak a specialitása – osztotta meg lapunkkal Molnár Tibor borász, a fertőbozi Vincellér Borbirtok társtulajdonosa.

Néhányan a vörössel is megpróbálkoznak 

Vörös újbort kék szőlőből készítenek, hiszen a libához leginkább ez a borfajta passzol, de készülhet rozé és fehér is

– folytatta Molnár Tibor borász.

– Karakterében picit élesztős jegyeket hordoz, amely szintén az újborra jellemző. Magyarországon döntően fehér és rozé újborok készülnek, de néhányan vagyunk, akik a vörösborral is megpróbálkozunk. Sopronban tudomásom szerint a mi pincészetünk az egyetlen. Célszerű a korábban érő kékszőlő-fajtákat bevetni, hogy minél gyorsabban forgalomba lehessen hozni a bort az adott évjáratból. A Soproni borvidéken főleg a zweigelt felel meg ennek a kritériumnak, így mi ebből a szőlőfajtából készítjük. 

A minőségre nincs panasz 

A Cseri Pincészet első fehérbora ebben az évben nagyon korán forgalomba került, a 2023-as Irsai Olivért már megkóstolhatták a borkedvelők, Szent Márton-napra pedig a rozé újbor is asztalra kerülhet. 

– Nagyon nagy kultúrája van az újbornak hazánkban. Kis túlzással mondhatni, a magyar közönség újborrajongó. A gasztronómiában számos helyen készülnek Márton-napi menüvel, amihez természetesen az újbor dukál – mondta el Cseri Norbert főborász.

– Az idei szüret minőségével elégedettek vagyunk, de a mennyiségben vannak veszteségeink. A legnépszerűbb tételeinket az előző évekhez hasonló palackszámban tudtuk elkészíteni, de a prémiumtételeink nem érték el a tervezett mennyiséget. A tavasz és a nyár is hűvös, csapadékos volt, szerencsére az őszi meleg segített a szőlőnek. A tavalyi aszályos idő is negatívan befolyásolta az idei termés mennyiségét. A mostani esők azonban jól feltöltötték a talaj vízkészleteit, így bizakodva nézünk a következő szezon elé, amikor remélhetőleg a minőség mellett a mennyiséggel is elégedettek lehetünk. 

Talán ha Szilveszterig kitart a tétel 

A Pannonhalmi Főapátság pincészeténél is nagy hagyománya van az újbornak. 

– Az elmúlt években komoly fejlődés figyelhető meg az újbor­kóstolás terén. Átlagosan 20–25 ezer palack készül a St. Martinusunkból, ami egy friss, könnyed fehérbor. A hagyomány szerint Szent Márton napjától a következő év húsvétig tart az újbor időszaka, de nálunk már újévig is alig tart ki a tétel. Ez is jól mutatja, mekkora a kereslet e borkategória iránt – mondta el Illés Tamás, a pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője. 

– Az újbor egyúttal az új évjárat bírája is. Az első kóstolások alapján magas minőségű borokra számíthatunk, a növényvédelemmel pedig a jelentősebb mennyiségi veszteséget is sikerült elkerülnünk a komoly csapadékmennyiség ellenére. Nem volt könnyű szezon, a szőlő fejlődése szinte mindvégig jó kéthetes lemaradásban volt, a rendszeres esőzések miatt pedig folyamatosan küzdeni kellett a gombás megbetegedések ellen. A bogyók hamar telítődtek, a mérsékelt napsütés miatt viszont csak lassan cukrosodtak. Szerencsére augusztus utolsó heteiben megérkezett az igazi nyár, és a fajták szépen behozták a lemaradást. Sok reménykedés, kéztördelés és küzdelem előzte meg a betakarítást, a palackozás pillanatában viszont már megtérülni látszik a rengeteg munka. 

– A St. Martinus újborunk egy száraz fehér tétel, ami fűszeres traminiből és királyleánykából készül némi pinot blanc-nal, de szerte az országban más pincészetek acéltartályos technológiával friss rozét vagy akár gyümölcsös vörösborokat is készítenek Szent Márton napjára, így minden borkedvelő találhat az újborok kínálatában kedvére valót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában