Szűrés és előadás az egészségért

2023.11.18. 18:35

Idén ünnepli a Soproni Cukorbeteg Egyesület a 30 éves fennállását - fotók

A Soproni Gyógyközpont és a Soproni Cukorbeteg Egyesület szervezésében rendezték meg szombaton a diabétesz világnapot, ahol előadásokkal és szűrővizsgálattal várták az érdeklődőket. A világnap mellett megünnepelték az egyesület harmincéves fennállását is.

Papp Fanni

Fotók: Szalay Károly

A diabétesz világnap alkalmából szervezett találkozón az érdeklődőknek dr. Simkó Emil nyugalmazott háziorvos mutatta be a Soproni Cukorbeteg Egyesület történetét és tevékenységét, majd "Szívügyünk a cukorbetegség" címmel tartott előadást dr. Félix Melinda, a Soproni Gyógyközpont 1. kardiológiai rehabilitációs osztályának adjunktusa. Nagy Krisztina vezető dietetikus pedig az étrendről, amely cukorbetegek kezelésének alapjáról beszélt. Az előadásokat az Eötvös-gimnázium táncműsora zárta.

Dr. Simkó Emil beszédébe az egyesület bemutatása mellett felidézte Sir Frederick Banting kutató munkásságát, aki 1922-ben Charles Best kollégájával fedezte fel gyógyírt a cukorbetegségre, az inzulint. - A Soproni Cukorbeteg Egyesület, ami jelenleg ötvenhat tagot számlál 1993-ban alakult, de egyesületi formában csak 2003 óta működik. Megalakulásunkkor úgy éreztük, hogy a betegeknek szükségük van egy civil szervezetre, ahol mindenre kiterjedő válaszokat kapnak. Minden hónapban találkozót szervezünk a Pedagógusok Művelődési Házban, ahova szakembereket hívünk meg előadást tartani - tette hozzá Nagy Tibor Andrásné, a Soproni Cukorbeteg Egyesület elnöke.

- Az előadásom célja, hogy felhívjuk a figyelmet a cukorbetegség jelentőségére, illetve a szövődményeinek megelőzésére és kezelésének lehetőségeire. A cukorbetegség megelőzésében a legfontosabb az életmód terápia. Ezalatt értem a megfelelő szénhidrát és kalóriatartalmú étrendet, valamint a rendszeres dinamikus testmozgást, ami lehet futás, úszás, kocogás vagy akár félóra séta.

Amennyiben a cukorbetegség már kialakult, akkor az életmód terápiát gyógyszeres kezelések is rendelkezésre állnak. Szerencsére ezen a téren nagyon széles a paletta és a betegeket egyénre szabottan, a saját életmódjuknak megfelelően tudjuk kezelni. Választhatjuk a szájon át szedhető tablettás kezelést, vagy a bőr alá beadható injekciók formájában is, ami alatt nem csak az inzulin értendő. A legfontosabb, hogy a cukorbetegséget egyensúlyban tartsuk és a szövődményeket elkerüljük. A kialakult szövődmények esetén pedig azoknak rosszabbodását megelőzzük - mondta el dr. Félix Melinda.

A résztvevőknek az előadások ideje alatt lehetőségük volt diabéteszes lábvizsgálatra, amellyel a cukorbetegség szövődményeit vizsgálják, főként azt, hogy van-e már idegkárosodása az illetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában