Sikeres pályázatok

2023.11.12. 07:27

Idén is látványosak az abdai fejlesztések

Az utóbbi évek gazdasági megszorításai a magyar települések költségvetését, infrastrukturális fejlesztéseik volumenét is érzékenyen érintették. Nem volt ez másként Abdán sem, a település azonban ennek ellenére így is számos fejlesztést, programot valósított meg a 2023-as esztendőben. A valóban sűrű év teendőit, eredményeit Szabó Zsolt polgármester foglalta össze.

Kisalföld.hu

- Idén is számos pályázaton indultunk és nyert el forrásokat településünk szépítésére, infrastruktúránk fejlesztésére - kezdte a polgármester. -  A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) sikeres pályázatainak köszönhetően 2024 nyaráig-őszéig elkészülhet az Abdát Kunszigettel összekötő 3,2 kilométeres, a horgásztótól induló aszfaltút, amely autósoknak, kerékpárosoknak, futóknak egyaránt nagy örömére fog szolgálni. A beruházás megvalósítására 260 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésünkre.

TOP Plusz források számos egyéb fejlesztésre

A vezető hozzátette, hogy egy másik TOP Plusz pályázatnak köszöngetően 500 méter kerékpárút épülhet meg a település beterületi szakaszán. Szintén TOP Pluszból, illetve 100 millió forint forrásból lehetőség nyílik egy utca burkolatának (szegéllyel együtt történő) teljes felújítására.  

- A Top Plusz „Élhetőbb Település” pályázattal lehetőségünk nyílik két 20x40 méteres, több funkciós rekortán pálya megépítésére -folytatta Szabó Zsolt. – Ezek közül az egyik a helyi általános iskola mögötti területen, míg a másik a ABDA SC sportpályáján fog megépülni. A sportnál maradva, Társasági Adóforintokból idén megtörtént a futballpálya körbekerítése, illetve az új, fedett lelátó átadása is. Ezzel együtt elkészültek az öltöző épület klubhelyiség fölötti tetőterének beépítési tervei. Ennek megvalósítására tavasszal kerülhet sor.

A polgármester beszámolt róla, hogy a Magyar Falu Program keretében, 3,5 millió forint támogatással térkövet kaphatnak az abdai temető közlekedő útjai. Az Interreg (magyar-szlovák) Program részeként több mint 40 milliós beruházás teszi lehetővé az Abdai Önkéntes Tűzoltó Egyesület dupla szerállásának megépítését, kialakítását.

Fellendült az abdai társadalmi élet      

Idén júniusban sok árus és helyi vevő örömére nyitott meg a település piactere. Az Abda Agora nem csupán a helyi kistermelőknek, árusoknak ad lehetőséget portékáik bemutatására, kínálására, de remek találkozóhely, társasági programok színtere, igazi közösségi tér is.

- A LEADER Programban nyert 13 milliós forrásnak köszöneten a községháza tárolós napelemes rendszert kapott, amellyel közüzemi költségeinket tudjuk csökkenteni – mondta a polgármester. A községháza egyébként idén is számos közösségi, kulturális rendezvény helyszíne volt. Az Abdai Esték programsorozatunkban a lakosságot érdeklő témákban hívtunk, és hívunk meg vendég előadókat. A Petőfi Év keretében a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából több előadást tartottunk diákoknak, felnőtteknek egyaránt. A Radnóti megemlékezést és emlékmenetet természetesen idén is kiemelt rendezvényként tartottuk meg.    

A település vezetője hozzátette, hogy Abda karcsúbb költségvetésének köszönhetően idén nem sikerült megvalósítani a falunapot, ellenben a polgármester és alpolgármester hathatós támogatásával megtartották az idősek napját. A piacnyitó ünnepséget a gyereknappal sikerült egyidőben lebonyolítani, így erről sem kellett lemondaniuk az abdaiaknak. Idén is nagy siker volt az Abdai Bornap, és hatalmas érdeklődés kísérte a sportpályán megtartott – helyi, ikrényi és börcsi gyerekeket egyaránt megmozgató - sportágtoborzó rendezvény.

Szabó Zsolt hozzátette, hogy a jövő évre tervezik még a helyi Szociális Szolgáltató Ház a „SzoSzo” két foglalkoztatóval és egy raktárhelyiséggel való bővítését. Ez utóbbival a Vöröskereszt helyi alapszervezetének tárolási gondjai is megoldódhatnak.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában