Kórus kézfogó a zsinagógában

2023.11.06. 07:00

Határokon átnyúló koncertre hív a győri Bartók Generációk Hangja vegyeskar

Első önállóan szervezett, ingyes koncertjét tartja meg november 11-én 19 órakor Győrben, az Egyetemi Hangversenyteremben, Kórusok határon átnyúló kézfogása címmel a Bartók Generációk Hangja vegyeskar, közösen az ausztriai Collegium Vocale Kapfenberg kórusával.

Bella Violetta
 

– A facebookon, ahogy sok iskolának van oldala, ahol az egykori diákok nosztalgiáznak –meséli Pió Márta a kórus születéséről – a Bartóknak is született egy ilyen felülete. Ott addig-addig leveleztünk, míg kitaláltuk hogy személyesen is össze kéne jönni és énekelni.

Az iskola családias kisugárzása és a közös éneklés öröme mindenkin nyomot hagyott, és ez a találkozón is érezhető volt. – Kértem segítséget Baross Gábortól, aki nem csak termet de karnagyot is adott nekünk, és elkezdődött a munka. 

Az egykori Bartókosok tehát a 15 évestől a 70 évesig újrahangoltak, beénekeltek, szólampróbáztak és leporolták a fellépési rutint. – 2016-ban léptünk fel először. Nagyné Prém Zsuzsannával értük el, hogy a minősítő hangversenyen arany minősítést értünk el.

Pió Márta két szempontból érzi nagyon fontosnak a kórus történetét: egyrészt megmutatja, hogy egy iskola milyen mély nyomot tud hagyni az emberek lelkében, másrészt mert az eset példa arra, hogy a virtuális térből ki lehet lépni és igazi közösséget létrehozni.

Az első külföldi meghívás Ausztriából, Kapfenbergből érkezett. Hogy oda juthassanak a győriek, ahhoz a Patent Security adott támogatást. Nem véletlenül, ugyanis tulajdonosa Kocsis Róbert – aki amúgy is nagyon sok kulturális eseményt támogat a városban - egykor szintén Bartókos diák volt. 

Graz közelségében a hegyek között nem csak egy koncert, de egy barátság is elindult 2023 nyarán. Ennek erősítésére érkezik most Győrbe a Collegium Vocale Kapfenberg kórus, amelynek karnagyai Beate Formanek és Helmut Traxler-Turner. A november 11-i koncerten a győrieket Nagyné Prém Zsuzsanna vezényeli majd. 

A belépés díjtalan, ugyanakkor szívesen fogadnak adományokat a kórus fellépéseivel, utazásaival kapcsolatos kiadásokra. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában