Turizmus

2023.10.24. 07:01

Vezet a tengerpart - Győr-Moson-Sopronban ősszel továbbra is nagy a kereslet, Tunézia népszerű

Az év legerősebb hónapja az utazók körében a szeptember és az október – állítják térségünkben a szervezőirodák. A külföldi úti célok azért is vonzóak ebben az időszakban, mert nem kell tartanunk a nyári, néhol elviselhetetlen kánikulától, viszont a tengerek még melegek.

Ollári Gergely

Illusztráció: Shutterstock

Ősszel is bő a kínálat, ha külföldre szeretnénk utazni, sőt, a lapunk által megkérdezett irodák szerint a csúcsidőszak egészen az őszi szünet végéig tart. A repülővel látogatott legkedveltebb úti célok között van Törökország, Egyiptom, a Kanári-szigetek, Málta, Ciprus és a kicsit távolabb elhelyezkedő Dubaj is. 

Az őszi szünet drágább 

– Szeptember elsősorban a párok hónapja. Ők nem szeretik a gyerekzsivajtól hangos szállodákat, ezért választják ezt az időszakot. Árak szempontjából az október is mindig kedvezőbb. Az viszont már biztos, aki az őszi szünet idején, azaz a hónap végén szeretne külföldre utazni, készüljön fel, hogy magasabb árakkal kell kalkulálnia – fogalmazott lapunknak Horváth Médea, a soproni Sister Travel Utazási Iroda tulajdonos-vezetője. 
Mint mondja: a közkedvelt úti céloknál 8 nap, 7 éjszaka konstrukcióval foglalnak leginkább. Egyiptom és Törökország esetén szinte minden alkalommal all inclusive ellátással, de ha valaki Ciprusra vagy a Kanári-szigetekre megy, ott bármilyen ellátás szóba jöhet, a félpanziótól egészen a reggeliig. Olyan utazó is akad, aki ellátás nélkül foglal. 

– A tavalyi évünk kimagaslóan erős volt, úgy, ahogy az idei is. Foglalásokból most egy kicsit kevesebb van, mint nyáron, de a hónap vége ismét erős lesz. Egyre többen használják ki a tervezett utazások előnyeit. Egyénileg utaznak, de szeretik tudni, hogy megvan-e a repülőjegyük a csomagjukkal, a transzfer, a szálloda teljes ellátással, és emellett még fakultatív programokra is jelentkezhetnek – részletezte a tulajdonos. 

Egyre népszerűbb Tunézia 

A tulajdonos hozzátette: az utóbbi időszakban feltörekvő helyen áll Tunézia. Az ország a Covid után kicsit háttérbe szorult, de most újra népszerű. Egyre olcsóbb és szerethetőbb, ami annak tudható be, hogy a legtöbb szállodát a közelmúltban felújították és az ország tavasztól ősz végéig szinte bármikor látogatható a kedvező időjárás miatt. 

Az utazási iroda szerint novemberben elsősorban a városlátogatások a vonzóak, az őszi szünet után pedig az egzotikus országok azok, amelyekre már most vannak előfoglalások. Ilyen például a Kanári-szigetek, Egyiptom, a Maldív-szigetek, Dubaj, Thaiföld és Zanzibár. 

Egyiptom biztonságos 

Németh Rudolf, a mosonmagyaróvári Mágia Tours ügyvezetője szerint szeptember-október a főszezon a középkorúak és az idősebbek számára: nincs már kánikula és az árak is kedvezőek. 

– A világpolitika abban érdekelt, hogy az izraeli konfliktus lokális maradjon. Ebben az időszakban Egyiptom a fő célpont, egyelőre még senki nem kérdezte, hogy a szomszédos országban dúló háború hogyan érinti. Reményeink szerint továbbra is biztonságos marad. Oda egyébként most nagyon jó áron lehet utazni: két fő részére, négycsillagos hotelben, all inclusive ellátással egy hétre 280 ezer forintért. Törökország kifutóban van, viszont az egzotikus utak szezonja október 15-től megkezdődött. Vonzó célpont Dominika, Kuba, vagy a bécsi reptérről közvetlen járattal elérhető Mexikó – avatott be a szakember. 

Németh Rudolf szerint a térségünkben fizetőképes kereslet is van a külföldi utak iránt, ugyanakkor sokan érdeklődnek a belföldi buszos kirándulások, gasztronómiai túrák iránt, melyek főként az adventi időszakban felkapottak. 

Gyermekkori álom 

– Gyermekkori álom volt, hogy Egyiptomba eljuthassak, és ez most végre teljesül. Már januárban megbeszéltük a családdal, hogy októberben utazunk, így is kértem korábban a szabadságomat. Hurghadába megyünk, de ellátogatunk Luxorba, Kairóba, a sivatagba is – mesélte érdeklődésünkre Fehérvári Kinga, aki ezekben a napokban már gyűjti az élményeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában