kisalfold.hu podcast

2023.10.31. 06:25

Újságíróként a nagyvilágban - A soproni születésű Kiss Róbert Richárd 178 országban járt - fotók

Dr. Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima-díjas turisztikai szakember, aki a világ közel 178 országában forgatott útifilmet és készített tudósításokat. Először a Magyar Rádió riportereként, később pedig a Magyar Televízió szerkesztőjeként.

Varga Henrietta

Kiss Róbert Richárd

A Sopronban született szakértő sorsát egy gyermekkori utazás pecsételte meg, ekkor köteleződött el az utazások iránt. Az elmúlt években számos könyvet írt ebben a témában, és több turisztikai jellegű műsor is az ő nevéhez fűződik.

Hallgassa meg!

- Az utazás iránti szenvedélyem 1978-ban indult, ebben az évben határoztuk el szüleimmel, hogy meglátogatjuk Svájcban élő nagybátyámat. Kalandosra sikeredett, Ausztrián és az NSZK-n keresztül, úttalan utakon jutottunk el Svájcba. Az ott tartózkodásunk alatt döbbentem rá arra, hogy a világ másmilyen mint amilyennek én elképzeltem és amilyet itthon megszoktunk. A szüleimet rávettem arra, hogy menjünk minél többet, együtt fedezzük fel a különböző kultúrák kínálta világot - elevenítette fel a kezdeteket.

- Az egyetem mellett a Magyar Rádió riporterképzőjét is elvégeztem és innentől kezdve már hivatalból is utazhattam. A munkámnak köszönhetően a világ 178 országában jártam, kísértem orvoscsoportot Afrikába, forgattam orosz területeken, de készítettem imázs filmet Egyiptom és Tunézia turizmusáról is. Elmondhatom, hogy a munkám a hobbim, amelyért nagyon hálás vagyok a sorsnak - tette hozzá.

Vasárnap délelőttönként Kiss Róbert Richárd magyarországi településekre invitálja a hallgatókat, ahol a táj természeti adottságait, nevezetességeit vagy ételeit mutatja be.

- Abban mindenképpen újdonság ez a műsor, hogy a kistelepülések azon részeit is bemutatom, amelyet sokan esetleg nem néznének meg. Ha megmutatom, hogy egy-egy táj milyen szépségeket rejt, mennyi érdekesség van a környéken, akkor egyszeriben vonzó úti cél lesz és rádöbbenünk arra, hogy nem kell külföldre mennünk a csodákért. Az nagyon fontos, hogy itt is mindig a személyes élményeimet mondom el, úgy, ahogy én láttam, tapasztaltam. Ősszel és télen is van számos olyan hely Magyarországon, ahova érdemes ellátogatni. Ilyenek például a balatoni gasztro rendezvények, Füreden, Keszthelyen, Hévízen és Siófokon is rengeteg helyen várják az ételek, finomságok szerelmeseit.

És hogy milyen évet zártunk turisztikai szempontból?

- Jó évet zártunk, a vendégéjszakák és a látogatók létszámában növekedést tapasztaltunk, szerencsére visszatértek a külföldi turisták közül is jó páran, csehek, szlovákok, osztrákok, németek egyre nagyobb számban látogatnak hazánkba. Ami érdekes, hogy idén rekordot döntött a horvátországi magyar turisták száma, a nyári időszak végére közel 696 ezer fő választotta úti célnak, míg a korábbi években 660 ezerrel fővel tartottuk a rekordot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában