Csapdák

2023.10.23. 07:09

Tippek poloskainvázió ellen

A családi házakban élőknek sok kellemetlen percet okoznak az évnek ebben a szakában a poloskák, amelyek a hideg idő beköszöntével meleg búvóhelyet keresnek, és a legkisebb rést is megtalálják, hogy bejussanak a lakásba. Védekezni nehéz ellenük, de néhány praktika segíthet a távoltartásukban.

Kisalföld.hu

Házilag is készíthetünk csapdát a poloska ellen. Fotó: Pixabay

Magyarországon az utóbbi években nagyon elszaporodtak a poloskák, amelyeknek közel 900 faja létezik, közülük több behurcolt, invazív faj hazánkban. A leghatásosabb a hézagmentes szúnyogháló felszerelése, de még így is bejuthatnak a lakásba a rovarok.

Az interneten több házi permetezőszert találunk a kártevők ellen, ezek hozzávalói ráadásul olcsók és minden háztartásban megtalálhatók. A keverékhez mindössze ecet, szódabikarbóna és víz szükséges: fél liter langyos vízbe keverjünk egy teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet, majd töltsük szórófejes flakonba. Ezzel a folyadékkal fújjuk körbe a nyílászárókat.

A külső felületekre fokhagymás permetet is készíthetünk; ehhez fél liter vízben oldjunk fel egy evőkanál fokhagymaport, vagy keverjünk bele három gerezd összenyomott, nyers fokhagymát és hagyjuk állni egy kicsit. Ahogy más kellemetlen rovarok, a poloskák ellen is hasznosak a különböző illóolajok, például a menta- vagy teafaolaj, amelyet vízzel hígítsunk olyan állagúra, hogy permetezhető legyen.

Házilag is készíthetünk csapdát a poloska ellen. Fotó: Pixabay

Készíthetünk poloskacsapdát is PET-palackból és zseblámpából – a fény vonzza a rovarokat –, erre az interneten számos leírást és videót találunk. A fenti tény miatt este, lámpafénynél ne szellőztessünk, a kiteregetett ruhákat pedig rázzuk ki, nehogy azokkal hurcoljuk be otthonunkba a poloskákat. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában