Ingatlan

2023.10.23. 09:25

Egyre több az eladó használt ház Győr-Moson-Sopronban, 660 ezer forint egy négyzetméter

Az eladó lakóingatlanok átlagára 52 millió forintot tett ki, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

Kisalföld.hu

Illusztráció

Mit okozott a visszafogottabb kereslet Győr-Moson-Sopronban?

  • Az eladó használt lakások és házak kínálata 52 százalékkal nőtt Győr-Moson-Sopron vármegyében egy év leforgása alatt.
  • Az átlagos négyzetméterár idén szeptemberben a vármegyében átlagosan 660 ezer forint volt, növekedést jelent a tavalyi 627 ezer forinthoz képest.
  • Az eladó lakóingatlanok átlagára pedig 52 millió forintot tett ki, ami lényegében megegyezik az egy évvel korábbival.

Az országos és a Győr-Moson-Sopron megyei piacon egyaránt élénkülés jöhet a következő időszakban, bár a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben átalakult. Ez az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható - ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat.

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak” - mondta a jelenlegi lakáspiaci helyzetről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Milyen áron kínálják eladásra a lakóingatlanokat Győr-Moson-Sopronban?

Bár a lakáspiaci keresletet nagyban meghatározó országos és vármegyei nettó átlagkeresetek éves szinten 14 százalékkal 370 ezer forintra, illetve 22 százalékkal 406 ezer forintra nőttek, ám a mindennapi kiadások jelentősen emelkedtek, így a fizetések vásárlóereje visszafogottabbá vált. Ebben a bizonytalan környezetben pedig sok háztartás óvatos maradt, és későbbre halasztotta a lakóingatlan-vásárlást.

Az elemzés szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 660 ezer forint volt, ez növekedést jelent az egy évvel korábbi 627 ezer forinthoz képest. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára pedig 52,2 millió forintnál jár az idén, ez alig jelent változást a tavalyi 52 millió forinthoz képest. Az ellentétes változás magyarázata, hogy kisebb alapterületű lakások kerültek a piacra.

 

Győrben az átlagos négyzetméterár 741 ezer forintot tett ki, ami csökkenést jelent a tavalyi ugyancsak 759 ezer forinthoz képest. Az győri lakóingatlanok 52,9 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 52,8 millió forint volt.

A vármegye legjelentősebb lakáskínálatát nyújtó települések közül Sopronban, Mosonmagyaróváron, Csornán és Kapuváron az átlagos négyzetméterár 415-731 ezer forintra változott a tavalyi 373-678 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 36,2-56,6 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 34-59,9 millió forintról volt szó

.

A csokos vevők újra a piacra léphetnek

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is.

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában