Felújítás után

2023.09.19. 12:03

Áldás a lövői orgonán - Fotók

Püspöki áldást kapott a lövői Nagyboldogasszony-templom felújított orgonája.

Varga Henrietta

Újra szól az 1938-ban épült, most megújult lövői orgona, melynek orgonasípjait a falu lakói „örökbe fogadhatták”. 

Fotó: Máthé Daniella

Igazán felemelő és meghitt érzés volt belépni a lövői Nagyboldogasszony-templomba vasárnap, amely teljesen megtelt hívekkel. Dr. Veres András győri megyéspüspök szentmise keretében áldotta meg a település plébániatemplomának kívül-belül felújított orgonáját. 
– Az eredeti, hatszáz sípos orgona 1938-ban épült Barakovits János rákospalotai orgonaépítő-mester műhelyében – kezdte Papp Tibor kántor. – A felújításra azért volt szükség, mert az elmúlt 80 év mind a hangszínén, mind az állapotán nyomot hagyott, az orgonaház, valamint a működtetőszerkezetek is leromlottak – tette hozzá. – Az orgona felújítása pályázati forrásból, az önkormányzat támogatásából, valamint a hívek adományaiból készülhetett el. A falu lakói között meghirdettük a „Fogadj örökbe egy orgonasípot!” programot, amelynek az volt a lényege, hogy adott család vagy személy megvásárolhatta a jelenlegi orgona egyik sípját és cserébe a régi orgonából megkapta az azonos pozíciójú sípot. Elmondhatom, hogy közel kétszáz ember vásárolt, így legnagyobb örömünkre a régi orgonasípok tovább élnek a lövői családoknál. A helyi iparosoknak köszönhetően nemcsak a sípok újultak meg, hanem az orgonaház, a játékasztal, a vezérlés, a teljes légellátás, valamint az orgona környezete és a kórus is megszépült. A felújítással egy nagyon jól vezérelt, szép, színes hangzásképpel rendelkező orgonát kaptunk, ami teljesen megfelel a liturgikus szolgálatra – zárta a beszélgetést. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában