Csattogtak az ostorok

2023.09.23. 15:36

A betyárok újra meghódították a Bakonyt, mi is ott voltunk a lázi találkozón - fotók

Több kell kis esőnél ahhoz, hogy ráijesszen a betyárokra. A láziba érkező hagyomány éltetőknek nem csak nem szegte kedvét a hirtelen jött rossz idő. Magyar szokáshoz híven közös csergetéssel, ostor pattintással, űzték el a felhőket. Az ősök tudhattak valamit, mert tíz percen belül csendesedni kezdett az eső, majd kisvártatva el is állt.

Dániel Viktória

A mai napig sokan éltetik a betyárhagyományokat, köztük a lázi Bodóczki család.Fotók: Rákóczy Ádám

Első alkalommal rendezték meg a Bakonyaljai Hagyományteremtő Betyártalálkozót Láziban. 

– Egy éve Szilveszter este tartott egy újévi csergetést a faluban a Bodóczki család, nagyon sok helybeli gyűlt össze az eseményre, és felvetődött nem lehetne e itt a településen egy ehhez kapcsolódó rendezvényt szervezni – mondta el Kajtár József polgármester.

– Az önkormányzat is üdvözölte az ötletet. Mint kiderült az ország más részeivel ellentétben a Kisalföldön és a Bakony környékén nincsen ilyen témájú rendezvények. A betyárok mellett kézművesek és hagyományőrzők is érkeztek az eseményre, mely reményeink szerint hagyományteremtő lesz.

Magyar ember kezében az ostor nem csak terelőeszköz, hanem fegyver is. Egy gyakorlott betyár pontos ostorsuhintással még a kézben tartott rövid gallyat is ketté tudja szelni. A mai napig sokan éltetik ezeket a hagyományokat, köztük a lázi Bodóczki család. 

– Tíz évvel foglalkozunk hagyomány éltetéssel. Azért az éltetés szót használjuk, mert a őseink által ránk hagyott értékeket nem csak múzeumokban kell őrizni, hanem át is kell élni őket – mondta le Bodóczki Anita.

– A múlt értékei iránt érzet tisztelet a nagyszüleinkről maradt ránk és a mi példánkat látva a gyermekeink is tovább viszik ezt. Három lányunk közül a legidősebb 22 éves, fafaragással foglalkozik, a középső 18 éves és a mai napon részt vett a csergetésben is emellett pedig hímzéssel és fonással is foglalkozik, a legifjabb kilencéves pedig gyöngyöt fűz. Korábban a celldömölki egyesületnek is alapító tagjai voltunk, valamint számos hasonló rendezvényen veszünk részt. Úgy tapasztaljuk virágkorukat élik az ilyen események, az emberek szeretnék újra felfedezni hagyományaikat. A keleti országészben számos ilyen rendezvény van, de a Dunántúlon eddig nem nagyon voltak ilyen események.

Már az esemény nevében sem titkolt célunk, hogy szeretnénk ezzel hagyományt teremteni. A rossz idő ellenére várakozásinkon felüli látogatószám érkezett valamint több mint húsz betyár is részt vesz a találkozón, az ország minden részéből. A betyár közösséghez való tartozást ma is szigorú szabályokhoz kötött. Ilyen az őszinteség, az összetartás, segítőkészség, hagyománytisztelet, csak azokat fogadják be akik ezeket elfogadják. Az adott szó legalább ilyen fontos a betyároknak, így nem számított a rossz idő és az eső. 

A betyárok mellett lovashagyományőrzők és kézművesek is érkeztek az eseményre, mely igazi közösségi ünnep volt, melynek megszervezésében az önkormányzat és a Bodóczki család mellett rengeteg helyi lakos is részt vett. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában