Védett faj

2023.08.25. 16:37

Virágzik Sopron jelképe, a ciklámen - fotók

Megkezdődött az erdei ciklámen virágzása, amely Sopron emblematikus növénye. Szinte mindenhol megtalálható volt a ma már védett a faj, aminek pénzben kifejezett értéke tízezer forint.

Varga Henrietta

A védett erdei ciklámen késő nyáron virágzik. Képünkön: Takács Gábor szakreferens. Fotó: Máthé Daniella

A késő nyáron virágzó erdei ciklámen nevével számos helyen találkozhatunk a városban, úgymint a Ciklámen út vagy a Ciklámen tanösvény, amely az ország elsőként kialakított tanösvénye. 

– A Soproni-hegységben szinte minden olyan helyen előfordul, ahol nincs rendszeres taposás vagy olyan jellegű fahasználat, ami miatt a szeder és a siskanád ellepi a túl sok fényt kapó erdőaljat – kezdte Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakreferense. – Nagy méretű gumójából a szív alakú vagy ovális levelek tavasszal hajtanak ki, rózsaszín (ritkán fehér vagy lila) virágai pedig júliustól nyílnak, de tömegesen szeptember elején találkozhatunk vele – tette hozzá. 

A gumó az emberekre mérgező, a vaddisznónak azonban fontos tápláléka. Erre utalnak népi elnevezései is, mint disznórépa, disznókenyér, kunalma. 

– Sopron környékén az 1900-as évek elején a gyűjtés és az erdei legeltetés miatt megritkult az állomány. A Dunántúli Turista Egyesület soproni csoportja azonban egyedülálló módon, 1933-ban kezdeményezte a ciklámen helyi jogi védelmét. A javaslat itt nem állt meg, kiterjesztették több más fajra is, mint például a gyöngy- virágra és a papucskosborra is. A faj végül 1942-ben kapott hivatalosan országos védelmet – mondta el a szakember. Hozzátette, hogy a húsz ciklámenfaj közül a Washingtoni Egyezmény (a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozza) kizárólag a szobaciklámen kereskedelmi forgalmazását engedi, ezért az erdőben sétálók az erdei cikláment ne ássák ki és ne vigyék el. Jelenleg is természetvédelmi oltalom alatt áll, pénzben kifejezett értéke 10.000 forint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában