Képzett segítők

2023.08.24. 16:44

Tizenhat fogyatékkal élő fiatal sajátíthatta el az elsősegélynyújtást és az újraélesztést Győrben

A Győri Egyházmegyei Karitász Apor Vilmos Háza, a Caffe Collis, fogyatékkal élők által működtetett kávéház, valamint a nyúli Márton Lakóotthon tizenhat fiatalja végezhette el a képzést.

Ollári Gergely

Felvételünkön a fiatalok egy csoportja, Ritter Andrea pszichológus és Zolnai Szabolcs mentőtiszt társaságában.

Fotó: Nagy Gábor

A fiatalokat négy csoportba osztották, sérültségi szintjükhöz mérten, majd elméleti és gyakorlati oktatást kaptak szakemberektől. Megtanulták felismerni a veszélyt, alkalmazkodni az extrém helyzetekhez, gyakorolták a mentőhívást, és azt is hogyan kell megkezdi az újraélesztést defibrillátor segítségével.

 A szakmai munkát Ritter Andrea pszichológus segítette, aki az eseményen hangsúlyozta: a résztvevők nem csak befogadók, lelkesek, hanem nagyon kíváncsiak is voltak az elméleti tananyagra.

–A képzés előtt személyes elbeszélgetés is volt a fiatalokkal, hiszen fel kellett mérnünk, hogy ők mit gondolnak a képzés tartalmáról. Kerültek-e már ilyen helyzetbe, ismerik-e az elsősegélynyújtás lépéseit, hogy mennyire tudják értelmezni az egyes diagnózisokat, hogy egyáltalán hogy állnak a segítségnyújtás szerepéhez. Számomra is megindító volt ahogy viszonyultak a programhoz, és én is számos szakmai tapasztalatot szereztem a képzés ideje alatt – fogalmazott Ritter Andrea pszichológus.

A gyakorlati oktatást Kudoba Szabolcs és Zolnai Szabolcs mentőtisztek végezték. Zolnai Szabolcs elmondta: nem volt egyszerű az oktatás, hiszen a résztvevők között voltak akik erősebb mentális betegséggel küzdöttek, hangulatzavarosak voltak, így mindenkivel bizalmas kapcsolatot kellett kialakítani a közös munka során, és meg kellett találni velük a közös hangot. A gyakorlati tananyagokat fotókkal, videókkal, játékos formában ismertették a résztvevőkkel.

– Fontos volt, hogy megfelelően bánjunk a fiatalokkal, és hogy segítsük őket. A gyakorlati feladatokat hol egymaguk, hol párosával végezték, ezzel is erősítve a csapatmunkát. Videókat, képeket mutattunk nekik, volt olyan feladat amikor puzzle kirakókkal kellett sorrendbe tenni az elsősegélynyújtás legfontosabb mozzanatait. Érdekes volt számunkra is a szakmai munka, hiszen itt sérült fiatalokat kellett oktatnunk, az ő nyelvükön kellett gyakorlati tudást átadnunk – mondta el a mentőtiszt.

A képzést a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatta. A program projektzáró eseményét csütörtökön délután rendezték meg a Cafe Collis Kávéházban, a Káptalandombon.

Dr. Báthy Andrásné projektmenedzser szerint nem volt hiábavaló a program, példaként tekinthet rá mindenki. Dr. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója hangsúlyozta: a fogyatékossággal élők nem csak munkájuk során, életükben is alkalmazhatják azt a tudást, amit megtanultak.

– Öröm, hogy kiírták ezt az újszerű pályázatot. És az is öröm, hogy szerte a vármegyében, vagy az egyházmegyében több olyan létesítmény, vállalkozás van, ahol sérült, fogyatékkal élőket alkalmaznak. Fontos, hogy a segítségnyújtás időben érkezzen, és az is, hogy ezt a sérültek is megtanulják. Most már ők is tudnak tenni az egészségért, a másik ember egészségéért – mondta el dr. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója, aki egyben meg is köszönte a közreműködő intézmények segítségét.

Az esemény végén a résztvevő fiatalok tanúsítványaikat is átvehették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában