Életképek

2023.08.03. 18:03

Régmúlt idők fotói és tablói az egykori újrónafői iskolában

Életképek címmel nyílt tabló- és képkiállítás az egykori újrónafői iskola épületében. A helyi önkormányzat testvértelepülési szerződést kötött Hajdúböszörménnyel, barátságlevelet pedig a felvidéki Nemeshodossal.

Mészely Réka

Sokakat hívott nosztalgiázásra az egykori iskolában nyílt Életképek című kiállítás.

Fotó: Kerekes István

A múlt század negyvenes éveinek elején Hajdúböszörményből telepedtek át családok a mai Újrónafőre. A helyi önkormányzat is évtizedek óta tartja a kapcsolatot a Hajdú-Bihar vármegyei várossal: csütörtökön Tóth Mária újrónafői polgármester testvértelepülési szerződést írt alá Sőrés István hajdúböszörményi alpolgármesterrel. A szlovákiai Nemeshodossal pedig barátságlevél köti össze a Mosonmagyaróvár melletti kistelepülést mostantól.

Közben különleges kiállítás is nyílt az évekkel korábban bezárt helyi iskola falai között Életképek címmel.

– Az épület 1955-ben indította útjára az első végzős osztályát. Sajnos az alacsony gyermeklétszám miatt körzetesítés sorsára jutott, így 2007-ig fogadhatott csak tanulókat – emlékeztetett Tóth Mária. Kiemelte: "Szép hagyományként az iskolánkban a végzős tanulók tablókat készítettek, melyeket az iskola falai évtizedeken át őriztek. Az újrónafői általános iskola több, mint 50 évéből megmaradt tablóit, valamint a lakosság által átadott képeket láthatják kiállításunkon."

34 tabló és 25 fénykép hívja nosztalgiázásra a látogatókat. 

Amint a polgármester elmondta, a kiállítás tervezésekor igyekeztek kronológiai sorrendbe állítani a tablókat és kiderült, sok hiányzik közülük. Az iskolabezárás után az épület romlásnak indult: több év tablója beázott, megsemmisült.

A fekete-fehér fotográfiákon aratás, falunap, május elsejei felvonulás, pergetés, tengeritörés pillanatai elevenednek meg a régi családi fotók mellett. Sokan nézegették végig a tablókat is, saját maguk, szüleik, ismerőseik után kutatva. A régi iskolai dokumentumokból is többet kiállítottak. A tárlat szombatig várja a látogatókat.

Újrónafő háromnapos rendezvény keretében ünnepel, a rendezvénybe bekapcsolódnak a helyi fellépők mellett Hajdúböszörmény és Nemeshodos kulturális csoportjai is, szombaton gasztronómiai ízelítőt is nyújtanak hagyományos ételeikből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában